Hoppa till huvudinnehåll

Bortrest på söndag? I dag är sista chansen att förhandsrösta!

En valaffisch i Åbo med Auraå i bakgrunden.
En valaffisch i Åbo med Auraå i bakgrunden. Bild: Lehtikuva val (samhälleliga händelser),Kommunalvalet 2017,förhandsröstning

För den som är bortrest på söndag är det nu det gäller. Ännu i dag är det möjligt att rösta i förväg vid valfritt förhandsröstningsställe i Finland. Därefter måste man rösta på valdagen i den egna vallokalen.

På förhand har man befarat att valdeltagandet kan komma att bli lågt. Statistiken tyder ändå på att förhandsröstningen varit livligare i år, om man jämför med det senaste kommunalval.

- Många har oroat sig över att intresset för att rösta kan bli lågt. Så med tanke på det ser det lovande ut, säger forskningschefen Marianne Pekola-Sjöblom vid Kommunförbundet.

Vid Justitieministeriet är valdirektören Arto Jääskeläinen likaså optimistisk. Att intresset för förhandsröstningen ökar är ett bra tecken, säger han. Samtidigt påminner Jääskeläinen om att man inte ska dra alltför långtgående slutsatser på basis av förhandsröstningen.

- De första fem dagarna visar att intresset varit aningen högre än i det senaste kommunalvalet. Men på basis av det kan man inte ännu dra slutsatsen att valdeltagandet kommer att bli högre i år.

Förhandsröstningen ökar i popularitet

Förhandsröstandet har efterhand blivit ett allt populärare alternativ bland väljarna. I det senaste kommunalvalet röstade drygt 42 procent av dem som röstade på förhand. I år kan siffran öka en aning.

- Jag skulle säga att det kan röra sig om 45 procent, säger Arto Jääskeläinen.

Det är med andra ord svårt att säga om den livligare förhandsröstningen ska ses som ett tecken på högre allmänt valdeltagande, eller som ett tecken på att fler finländare vill rösta på förhand.

Stora lokala variationer

Det finns också stora lokala variationer i röstningsbeteendet, påpekar Marianne Pekola-Sjöblom. I vissa kommuner röstar fler än hälften på förhand, medan intresset kan vara marginellt på annat håll.

Det finns heller inget samband mellan aktivt förhandsröstande och ett högt allmänt valdeltagande, påpekar Pekola Sjöblom.

- Vi har flera exempel på tvåspråkiga österbottniska kommuner - Larsmo, Nykarleby, Pedersöre och Korsnäs - där intresset för att förhandsrösta varit lågt, trots att valdeltagandet överlag är betydligt högre än genomsnittet.

Vad tror du att det här beror på?

- Jag tror att man upplever att det är högtidligt och traditionellt att rösta på valdagen. Jag tror inte det handlar om att man skulle vara så osäker att man måste vänta till sista minuten med sitt beslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes