Hoppa till huvudinnehåll

Dåligt skötta tänder tvingar unga till ÅUCS akutmottagning

Den som behöver tandproteser har många alternativ att välja mellan. Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio
Arkivbild. Den som behöver tandproteser har många alternativ att välja mellan. Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio tandprotes

En ökande mängd unga tvingas uppsöka tandläkare eftersom deras tänder inte är skötta och därför i bedrövligt skick. Till tandläkarjouren på Åbo universitets centralsjukhus kan flera ungdomar som är i behov av akut tandvård söka sig varje vecka.

På ÅUCS är man nu orolig över den ökande mängden akutfall eftersom det ofta är frågan om allvarliga fall när ungdomarna anländer dit.

- Inflammationer som har fått sin början i tänderna kan vara livsfarlig. Många patienter kommer hit med en långt hunnen inflammation. Man borde uppsöka läkarvård direkt, men tyvärr drar alltför många ut på beslutet att ta kontakt med en läkare, säger Timo Soukka, ansvarig för mun- och käkkirurgi vid ÅUCS.

Inflammationen kan i värsta fall leda till att luftvägarna stockas och att man inte får luft och därför befinner sig i livsfara.

- Tandinflammationen är lokal i början men om den inte sköts om kan den sprida sig till halsen och nacken och till området mellan lungorna. Om det händer måste vi öppna bröstkorgen på patienten, berättar Ilpo Kinnunen, öronläkare, överläkare på avdelningen och huvud- och halskirurgteamets dragare.

Inflammationen sprider sig mycket snabbt och läkarna kämpar ofta mot tiden i de här fallen.

Omfattande kirurgiska ingrepp är och tiden efteråt är tunga för patienten. Dessutom kräver de mycket resurser.

Svullnad ett tecken på att hjälp behövs

Man märker inte alltid av en tandinflammation direkt, eftersom man inte alltid får tandvärk i samband med inflammationen. Däremot är svullnad ett tecken på fara å färde.

- Om man märker någon svullnad i munregionen eller att munnen känns svår att öppna och man känner sig sjuk eller febrig måste man omedelbart uppsöka läkare, säger Soukka.

Personer som lider av diabetes eller cancer eller någon liknande sjukdom, löper större risk att drabbas av tandinflammation.

- En inflammerad tand måste vårdas effektivt direkt från början. Det betyder rotvård, att tand avlägsnas och öppna bölderna, säger Soukka. Endast behandling med antibiotika räcker inte.

Det gäller att övervinna sin tandläkarskräck

Nya tandvårdsrekommendationer fokuserar på vård av tandinflammation och individuellt vårdbehov.

- En frisk person borde låta granska sina tänder ungefär varannat eller vart tredje år. Det är läkarens uppgift att bedöma om en tätare granskning behövs. Men det krävs också att man söker sig till granskning, säger Soukka.

Att känna igen patienter som hör till riskgruppen kunde hjälpa att förebygga tandinflammation.

När skoltandvården upphör slutar många unga att uppsöka tandläkare. Många känner också skräck inför att gå till tandläkaren.

Soukka och Kinnunen hoppas att vetskapen om tandinflammation och hur allvarlig den är leder till att flera börjar sköta om sina tänder bättre och uppsöker vård i ett tillräckligt tidigt stadium.