Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

Digiträning om Instagram.
Digiträning om Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit,Instagram

Instagram är ett populärt socialt medium där man delar både bilder och videor. Med dessa tips kan du grunda ett eget konto och komma i gång med att dela bilder med dina vänner och andra användare.

Av alla sociala medier är Instagram eller IG kanske den lättaste att använda. Instagram fungerar som en applikation på smarttelefoner men också på datorns webbläsare.

Det finns över 400 miljoner aktiva IG-användare i världen. Den absolut största användargruppen är unga i åldern 15-24. Användarskaran har vuxit kraftigt allt sedan Facebook köpte upp Instagram år 2012.

Det är busenkelt att skapa ett konto och komma i gång. Börja med att installera Instagram-appen från din applikationsbutik.

1. Att registrera sig.

När du vill registrera dig på Instagram kan du välja att göra det via ditt Facebook-konto. Om du väljer att registrera dig med Facebook söker appen kontakter bland dina FB-vänner.

Registreringen kräver antingen ditt telefonnummer eller din e-post adress. Då du anger ditt telefonnummer får du ett sms med en kod, du ska mata in koden för att få ditt konto registrerat.

Om du däremot väljer att registrera dig med din e-post adress krävs inget annat än att skriva in adressen och ange ett lösenord.

2. Skapa ett konto

Lägg upp en profilbild, namnge din profil och välj ett lösenord. Namnet på profilen är ett användarnamn som kan vara något annat än namnet på ditt konto.

Vid det här skedet lönar det sig också att fundera på säkerhetsinställningarna. Vill du att kontot ska vara offentligt eller privat? När du har ett privat konto måste folk be dig om tillstånd innan de kan se dina bilder medan ett offentligt konto är synligt för vem som helst.

3. Vem vill du följa?

Applikation sållar ut Instagram-användare från din telefons kontakter och bland dina Facebook-vänner. Därefter föreslår appen kontakter du kan följa.

Klick på den blåa balken följ för att följa någon. Då du följer någon är balken vit. För att avfölja någon ska du trycka på följer igen.

Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram.
Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier

Världens mest populära Instagram-konto år 2016 tillhörde den amerikanska popstjärnan Selena Gomez. Hon har över 100 miljoner följare. Finlands populäraste Instagram-konto tillhör naturfotografen Konsta Punkka, han har så många som 960 000 följare.

Det lönar sig att surfa på Instagram. Du kan hitta intressanta personer att följa genom att söka på olika sökord eller att ta en titt på vem dina vänner följer. Det finns också många grupper, företag och kändisar.

Tips på intressanta Instagram-konton

Myndigheter och kultur

suomen_poliisi, Finska polisens officiella konto
Kansallismuseo, Nationalmuséet
NASA, USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart
kiasmagram, konstmuséet Kiasma
europeancomission, EU-komissionens officiella konto
svenskateatern, Svenska teatern
Visitarchipelago, Pargas stads turistbyrå
Visithelsinki, Helsingfors stads turistbyrå

Media

svenskayle, Svenska yles officiella konto
hufvudstadsbladet, HBL:s officiella konto
sevendays.fi, HSS medias bloggsajt
ekotsverigesradio, Sveriges radios nyhetsredaktion Ekot
ylehistoria, Yle historia delar historiska bilder
ylestromso, Strömsös produktioner
yleluonto, Yles naturedaktion
ylekioski, Yle Kioski
ylex3m, Radio x3m

Människor

Kasperstromman, Kasper Strömman finlandssvensk formgivare
lottabacklund, Lotta Backlund finlandssvensk komiker
idealacatariina, Catariina Salo ordförande för Regnbågsankan
alexstubb, Alexander Stubb politiker
cristiano, Cristiano Ronaldo fotbollsspelare
banksy, brittisk graffiti-konstnär

Intressen

dogsofinstagram, Dogs of Instagram ett konto för dig som gillar hundar
cats_of_instagram, Cats of Instagram ett konto för dig som gillar katter
dagenshändelse, Dagens händelser delar bilder på historiska händelser som hände just i dag
sthlmarkitektur, bilder på arkitektur i Stockholm

Användning

Gilla en publicerad bild genom att klicka på hjärtat som finns under bilden. Du kan också gilla genom att klicka två gånger på bilden. För att kommentera ett inlägg ska du klicka på pratbubblan.

I inställningarna kan du bland annat redigera din profil och byta lösenord. Du hittar också Instagrams hjälpcenter via inställningarna.

Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram.
Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit,Instagram,sociala medier

Dela och redigera bilder

När du delar en bild kan du antingen fota eller filma direkt eller välja en bild ur ditt bibliotek.

Du kan redigera din bild genom att använda ett filter. Appen erbjuder flera olika filter som automatiskt redigerar bilden genom att tona det och lägga till vissa effekter. Då du väljer redigera an du justera bland annat bildens kontrast, mättnad och värme.

En bild med tre olika Instagram-filter på.
Samma bild i tre olika filter. Från vänster först i Clarendon, i mitten Reyes och till höger Amaro. En bild med tre olika Instagram-filter på. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström bilder,filter,Instagram,sociala medier

Det är enkelt att dela bilder. Du kan skriva en text till din bild och välja att dela bilden i andra sociala medier. Om du vill få flera följare lönar det sig att tänka på vilka hashtags du använder i samband med dina bilder. Under till exempel hashtaggen #cats samlas alla bilder där folk har använt just den hashtaggen.

För att se vilka hashtags som är populära kan du testa söka på olika taggar via sökfunktionen.

Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram.
Så här fungerar hashtags. Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström hashtag,Instagram,sociala medier,tags

Nya funktioner

I slutet av förra året fick Instagram nya funktioner som gör att appen påminner mer om Snapchat.

Instagram stories. Högst upp i flödet finns en balk med din profilbild och ett litet blått plustecken med texten din händelse. Instagram stories är en relativt ny funktion i appen. En händelse eller story är ett bildgalleri eller en video du lägger upp som försvinner om 24 timmar. Samma funktion finns i Snapchat. För att skapa en händelse trycker du på plustecknet invid din profilbild. Du kan också skapa en händelse genom att trycka på kameraikonen uppe i vänstra hörnet.

En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar.
En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström förklaring,Instagram,sociala medier

Chat. I högra hörnet uppe i flödesvyn hittar du en pil. Via den här funktionen kan du chatta med andra användare. För att komma tillbaka till flödet ska du klicka på Instagram-logon i mitten av översta balken.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen vid Yle Oppiminen.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Vetamix

 • Närbild av stackmyra

  I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • En citronfjäril på en tussilago

  Citronfjärilen är en turfjäril

  Citronfjärilen är inte alltid citrongul.

  Förr i tiden ansåg man att det året skulle bli lyckosamt om den första fjärilen man såg om våren var en citronfjäril. Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av våra vanligaste dagfjärilar.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  Är det en mobiltelefon, ett tåg eller en stare?

  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning om Instagram.

  Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare

  Digiträning 20: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Solsystemet

  Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Viveca Hansson är scout och ivrig miljövän.

  “Återvinning är viktigt för att få en hållbarare miljö”

  Högstadieelev: vad är återvinning?

  Slänger du dina gamla kläder i skräpkorgen? Återvinning är viktigt för en hållbarare miljö, säger Esboscouten Viveca Hansson. Bland högstadieeleverna i Storängens skola i Esbo är det många som ger tummen upp för återvinning medan andra inte ens hört ordet.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Uno Cygnaeus och en grupp skolelever.

  Finländska pedagoger som reformerade skolan

  Hur fick vi finländare lika möjlighet till utbildning?

  Uno Cygnaeus, Viktor von Wright och Mikael Soininen var tre betydelsefulla och inspirerande pedgoger under 1800-talet och 1900-talets början. De verkade alla för jämlikhet i samhället och för bättre utbildning.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix