Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

Digiträning om Instagram.
Digiträning om Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit,Instagram

Instagram är ett populärt socialt medium där man delar både bilder och videor. Med dessa tips kan du grunda ett eget konto och komma i gång med att dela bilder med dina vänner och andra användare.

Av alla sociala medier är Instagram eller IG kanske den lättaste att använda. Instagram fungerar som en applikation på smarttelefoner men också på datorns webbläsare.

Det finns över 400 miljoner aktiva IG-användare i världen. Den absolut största användargruppen är unga i åldern 15-24. Användarskaran har vuxit kraftigt allt sedan Facebook köpte upp Instagram år 2012.

Det är busenkelt att skapa ett konto och komma i gång. Börja med att installera Instagram-appen från din applikationsbutik.

1. Att registrera sig.

När du vill registrera dig på Instagram kan du välja att göra det via ditt Facebook-konto. Om du väljer att registrera dig med Facebook söker appen kontakter bland dina FB-vänner.

Registreringen kräver antingen ditt telefonnummer eller din e-post adress. Då du anger ditt telefonnummer får du ett sms med en kod, du ska mata in koden för att få ditt konto registrerat.

Om du däremot väljer att registrera dig med din e-post adress krävs inget annat än att skriva in adressen och ange ett lösenord.

2. Skapa ett konto

Lägg upp en profilbild, namnge din profil och välj ett lösenord. Namnet på profilen är ett användarnamn som kan vara något annat än namnet på ditt konto.

Vid det här skedet lönar det sig också att fundera på säkerhetsinställningarna. Vill du att kontot ska vara offentligt eller privat? När du har ett privat konto måste folk be dig om tillstånd innan de kan se dina bilder medan ett offentligt konto är synligt för vem som helst.

3. Vem vill du följa?

Applikation sållar ut Instagram-användare från din telefons kontakter och bland dina Facebook-vänner. Därefter föreslår appen kontakter du kan följa.

Klick på den blåa balken följ för att följa någon. Då du följer någon är balken vit. För att avfölja någon ska du trycka på följer igen.

Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram.
Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier

Världens mest populära Instagram-konto år 2016 tillhörde den amerikanska popstjärnan Selena Gomez. Hon har över 100 miljoner följare. Finlands populäraste Instagram-konto tillhör naturfotografen Konsta Punkka, han har så många som 960 000 följare.

Det lönar sig att surfa på Instagram. Du kan hitta intressanta personer att följa genom att söka på olika sökord eller att ta en titt på vem dina vänner följer. Det finns också många grupper, företag och kändisar.

Tips på intressanta Instagram-konton

Myndigheter och kultur

suomen_poliisi, Finska polisens officiella konto
Kansallismuseo, Nationalmuséet
NASA, USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart
kiasmagram, konstmuséet Kiasma
europeancomission, EU-komissionens officiella konto
svenskateatern, Svenska teatern
Visitarchipelago, Pargas stads turistbyrå
Visithelsinki, Helsingfors stads turistbyrå

Media

svenskayle, Svenska yles officiella konto
hufvudstadsbladet, HBL:s officiella konto
sevendays.fi, HSS medias bloggsajt
ekotsverigesradio, Sveriges radios nyhetsredaktion Ekot
ylehistoria, Yle historia delar historiska bilder
ylestromso, Strömsös produktioner
yleluonto, Yles naturedaktion
ylekioski, Yle Kioski
ylex3m, Radio x3m

Människor

Kasperstromman, Kasper Strömman finlandssvensk formgivare
lottabacklund, Lotta Backlund finlandssvensk komiker
idealacatariina, Catariina Salo ordförande för Regnbågsankan
alexstubb, Alexander Stubb politiker
cristiano, Cristiano Ronaldo fotbollsspelare
banksy, brittisk graffiti-konstnär

Intressen

dogsofinstagram, Dogs of Instagram ett konto för dig som gillar hundar
cats_of_instagram, Cats of Instagram ett konto för dig som gillar katter
dagenshändelse, Dagens händelser delar bilder på historiska händelser som hände just i dag
sthlmarkitektur, bilder på arkitektur i Stockholm

Användning

Gilla en publicerad bild genom att klicka på hjärtat som finns under bilden. Du kan också gilla genom att klicka två gånger på bilden. För att kommentera ett inlägg ska du klicka på pratbubblan.

I inställningarna kan du bland annat redigera din profil och byta lösenord. Du hittar också Instagrams hjälpcenter via inställningarna.

Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram.
Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,Digitreenit

Dela och redigera bilder

När du delar en bild kan du antingen fota eller filma direkt eller välja en bild ur ditt bibliotek.

Du kan redigera din bild genom att använda ett filter. Appen erbjuder flera olika filter som automatiskt redigerar bilden genom att tona det och lägga till vissa effekter. Då du väljer redigera an du justera bland annat bildens kontrast, mättnad och värme.

En bild med tre olika Instagram-filter på.
Samma bild i tre olika filter. Från vänster först i Clarendon, i mitten Reyes och till höger Amaro. En bild med tre olika Instagram-filter på. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,filter,bilder

Det är enkelt att dela bilder. Du kan skriva en text till din bild och välja att dela bilden i andra sociala medier. Om du vill få flera följare lönar det sig att tänka på vilka hashtags du använder i samband med dina bilder. Under till exempel hashtaggen #cats samlas alla bilder där folk har använt just den hashtaggen.

För att se vilka hashtags som är populära kan du testa söka på olika taggar via sökfunktionen.

Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram.
Så här fungerar hashtags. Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström hashtag,tags,Instagram,sociala medier

Nya funktioner

I slutet av förra året fick Instagram nya funktioner som gör att appen påminner mer om Snapchat.

Instagram stories. Högst upp i flödet finns en balk med din profilbild och ett litet blått plustecken med texten din händelse. Instagram stories är en relativt ny funktion i appen. En händelse eller story är ett bildgalleri eller en video du lägger upp som försvinner om 24 timmar. Samma funktion finns i Snapchat. För att skapa en händelse trycker du på plustecknet invid din profilbild. Du kan också skapa en händelse genom att trycka på kameraikonen uppe i vänstra hörnet.

En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar.
En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,förklaring

Chat. I högra hörnet uppe i flödesvyn hittar du en pil. Via den här funktionen kan du chatta med andra användare. För att komma tillbaka till flödet ska du klicka på Instagram-logon i mitten av översta balken.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen vid Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril

  Tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril.

  Mer än 36 500 finländare har röstat fram vår nationalfjäril. Bland ett tjugotal kandidater valdes tosteblåvingen (Celastrina argiolus) med 17,3 procent av rösterna. Tosteblåvingen kan man hitta i så gott som hela landet, även i Lappland.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix