Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

lär dig instagram
lär dig instagram Bild: Yle / Unsplash Neonbrand Instagram,digiträning

Instagram är ett populärt socialt medium där man delar både bilder och videor. Med dessa tips kan du grunda ett eget konto och komma i gång med att dela bilder med dina vänner och andra användare.

Av alla sociala medier är Instagram eller IG kanske den lättaste att använda. Instagram fungerar som en applikation på smarttelefoner men också på datorns webbläsare.

Det finns över 400 miljoner aktiva IG-användare i världen. Den absolut största användargruppen är unga i åldern 15-24. Användarskaran har vuxit kraftigt allt sedan Facebook köpte upp Instagram år 2012.

Det är busenkelt att skapa ett konto och komma i gång. Börja med att installera Instagram-appen från din applikationsbutik.

1. Att registrera sig.

När du vill registrera dig på Instagram kan du välja att göra det via ditt Facebook-konto. Om du väljer att registrera dig med Facebook söker appen kontakter bland dina FB-vänner.

Registreringen kräver antingen ditt telefonnummer eller din e-post adress. Då du anger ditt telefonnummer får du ett sms med en kod, du ska mata in koden för att få ditt konto registrerat.

Om du däremot väljer att registrera dig med din e-post adress krävs inget annat än att skriva in adressen och ange ett lösenord.

2. Skapa ett konto

Lägg upp en profilbild, namnge din profil och välj ett lösenord. Namnet på profilen är ett användarnamn som kan vara något annat än namnet på ditt konto.

Vid det här skedet lönar det sig också att fundera på säkerhetsinställningarna. Vill du att kontot ska vara offentligt eller privat? När du har ett privat konto måste folk be dig om tillstånd innan de kan se dina bilder medan ett offentligt konto är synligt för vem som helst.

3. Vem vill du följa?

Applikation sållar ut Instagram-användare från din telefons kontakter och bland dina Facebook-vänner. Därefter föreslår appen kontakter du kan följa.

Klick på den blåa balken följ för att följa någon. Då du följer någon är balken vit. För att avfölja någon ska du trycka på följer igen.

Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram.
Instruktioner för hur du ska följa och avfölja någon på Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier

Världens mest populära Instagram-konto år 2016 tillhörde den amerikanska popstjärnan Selena Gomez. Hon har över 100 miljoner följare. Finlands populäraste Instagram-konto tillhör naturfotografen Konsta Punkka, han har så många som 960 000 följare.

Det lönar sig att surfa på Instagram. Du kan hitta intressanta personer att följa genom att söka på olika sökord eller att ta en titt på vem dina vänner följer. Det finns också många grupper, företag och kändisar.

Tips på intressanta Instagram-konton

Myndigheter och kultur

suomen_poliisi, Finska polisens officiella konto
Kansallismuseo, Nationalmuséet
NASA, USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart
kiasmagram, konstmuséet Kiasma
europeancomission, EU-komissionens officiella konto
svenskateatern, Svenska teatern
Visitarchipelago, Pargas stads turistbyrå
Visithelsinki, Helsingfors stads turistbyrå

Media

svenskayle, Svenska yles officiella konto
hufvudstadsbladet, HBL:s officiella konto
sevendays.fi, HSS medias bloggsajt
ekotsverigesradio, Sveriges radios nyhetsredaktion Ekot
ylehistoria, Yle historia delar historiska bilder
ylestromso, Strömsös produktioner
yleluonto, Yles naturedaktion
ylekioski, Yle Kioski
ylex3m, Radio x3m

Människor

Kasperstromman, Kasper Strömman finlandssvensk formgivare
lottabacklund, Lotta Backlund finlandssvensk komiker
idealacatariina, Catariina Salo ordförande för Regnbågsankan
alexstubb, Alexander Stubb politiker
cristiano, Cristiano Ronaldo fotbollsspelare
banksy, brittisk graffiti-konstnär

Intressen

dogsofinstagram, Dogs of Instagram ett konto för dig som gillar hundar
cats_of_instagram, Cats of Instagram ett konto för dig som gillar katter
dagenshändelse, Dagens händelser delar bilder på historiska händelser som hände just i dag
sthlmarkitektur, bilder på arkitektur i Stockholm

Användning

Gilla en publicerad bild genom att klicka på hjärtat som finns under bilden. Du kan också gilla genom att klicka två gånger på bilden. För att kommentera ett inlägg ska du klicka på pratbubblan.

I inställningarna kan du bland annat redigera din profil och byta lösenord. Du hittar också Instagrams hjälpcenter via inställningarna.

Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram.
Bild med förklaringar på olika ikoners funktion i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,Digitreenit

Dela och redigera bilder

När du delar en bild kan du antingen fota eller filma direkt eller välja en bild ur ditt bibliotek.

Du kan redigera din bild genom att använda ett filter. Appen erbjuder flera olika filter som automatiskt redigerar bilden genom att tona det och lägga till vissa effekter. Då du väljer redigera an du justera bland annat bildens kontrast, mättnad och värme.

En bild med tre olika Instagram-filter på.
Samma bild i tre olika filter. Från vänster först i Clarendon, i mitten Reyes och till höger Amaro. En bild med tre olika Instagram-filter på. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,filter,bilder

Det är enkelt att dela bilder. Du kan skriva en text till din bild och välja att dela bilden i andra sociala medier. Om du vill få flera följare lönar det sig att tänka på vilka hashtags du använder i samband med dina bilder. Under till exempel hashtaggen #cats samlas alla bilder där folk har använt just den hashtaggen.

För att se vilka hashtags som är populära kan du testa söka på olika taggar via sökfunktionen.

Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram.
Så här fungerar hashtags. Skärmdumpar med förklarande text på hur man söker på hashtags i Instagram. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström hashtag,tags,Instagram,sociala medier

Nya funktioner

I slutet av förra året fick Instagram nya funktioner som gör att appen påminner mer om Snapchat.

Instagram stories. Högst upp i flödet finns en balk med din profilbild och ett litet blått plustecken med texten din händelse. Instagram stories är en relativt ny funktion i appen. En händelse eller story är ett bildgalleri eller en video du lägger upp som försvinner om 24 timmar. Samma funktion finns i Snapchat. För att skapa en händelse trycker du på plustecknet invid din profilbild. Du kan också skapa en händelse genom att trycka på kameraikonen uppe i vänstra hörnet.

En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar.
En bild där man förklarar med hjälp av tre skärmdumpar hur Instagram stories fungerar. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Instagram,sociala medier,förklaring

Chat. I högra hörnet uppe i flödesvyn hittar du en pil. Via den här funktionen kan du chatta med andra användare. För att komma tillbaka till flödet ska du klicka på Instagram-logon i mitten av översta balken.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen vid Yle Oppiminen.

Digiträning