Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

Det finns många fina finlandssvenska bloggar. Vi bjöd in fyra kvinnor som specialiserat sig på samma områden som Strömsö, nämligen trädgård, floristik, mat, pyssel och hantverk. Det blev ett samtal om livet, bloggandet och att göra själv och dela med sig av ideér och tips. Här bjuder de nu dig på sina bästa "DIY"- idéer med påsktema.

Sandra Neuman har bloggen Lagombackan och där bjuder hon främst på trädgårdstankar och blomsterbindning men också annat smått och gott. Den här kvällen kom hon med ett fång lökväxter och videkvistar till Strömsö och skapade ett bordsarrangemang på en bricka. Du kan läsa mer om hennes bidrag i artikeln Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial.

Victoria Snellman kom till påskpysselkvällen med sin lilla dotter Lilo Kay, 6 månader. Det är inte varje dag vi har en baby som gäst på Strömsö så det var extra roligt. Victoria har designat en liten kaninmössa som förstås passade utmärkt på dottern. Hennes stickmönster hittar du i artikeln Sticka en kaninmössa till babyn. Läs mer om Victoria och hennes kreativa ideér på hennes blogg Lykkeliten Där finns härliga stickmönster, moderna inredningstips och mycket mer.

Sandra Sunds blogg heter Sandramarias. Sandra bjuder på läckra foton med enkla pyssel att göra själv. Hon tycker också om inredning och bakning och satsar mycket tid på sitt bloggande. I artikeln Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor hittar du instruktioner till det påskpyssel som Sandra gjorde under kvällen.

Nina Överholm är en riktig mångsysslare. På bloggen Spira skriver Nina om allt från trädgårdsodling till pyssel att göra tillsammans med barn. Hon bjuder på inredningsdetaljer att göra själv, blomsterarrangemang och framförallt vackra fotografier. Under påskpysselkvällen gjorde hon små fågelbon som man t ex kan ha som bordsdekorationer. Du kan läsa mer om dem i artikeln Fågelbo av björkris..

Bord fyllt med olika påskpyssel
Alla påskpyssel Bord fyllt med olika påskpyssel Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),påsk,pyssel
 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.