Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Redskapsgymnastiken växer på svenska

Karolina Stenfors-Roiha
Karolina Stenfors-Roiha är koordinator för redskapsgymnastik inom Finlands Svenska Gymnastikförbund. Karolina Stenfors-Roiha Bild: Finlands Svenska Idrott Finlands Svenska Gymnastikförbund,gymnastik,redskapsgymnastik

Artistisk gymnastik eller redskapsgymnastik, som man ofta talar om i Svenskfinland, är en av de största och äldsta idrottsgrenarna i världen, skriver Karolina Stenfors-Roiha.

År 1881 grundades det internationella förbundet FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) och det är således det äldsta av alla grenförbund. De första världsmästerskapen hölls redan 1903 och grenen blev en olympisk gren 1896 för männen och 1928 för kvinnorna. Grenen har utvecklats enormt sedan dess men grunden är fortfarande densamma: styrka, smidighet och otrolig akrobatik.

Redskapsgymnastik är en krävande och utmanande gren. Att göra volter och hoppa spagathopp på en 10 cm bred och 1,25 m hög bom, eller dubbelvolter med dubbelskruvar på mattan är något som kan se relativt lätt ut på TV, men före man kommer till det skedet krävs timmar efter timmar av träning och repetition. En elitgymnast tränar över 30 timmar per vecka. Till träningarna hör förutom att öva alla svårigheter på de olika redskapen även träning av styrka, vighet, koordination, balett, uthållighet och även uppträdande, eftersom grenen är en bedömningsgren där man också bedömer hur tävlingsserierna utförs.

Redskapsgymnastiken växer och mår bra. Trots att grenen är mycket krävande och nivån hela tiden höjs, verkar intresset för grenen öka. Gymnastikförbunden växer och föreningarna växer. I Finland tampas många gymnastikföreningar med hur de ska få in alla nya medlemmar och var verksamheten ska ske, då det inte finns tillräckligt med lämpliga träningsutrymmen. I det finska gymnastikförbundet Suomen Voimisteluliitto -Finlands Gymnastikförbund finns just nu ca 123 000 medlemmar fördelat på 374 föreningar.

Finska gymnastikförbundet erbjuder ett brett utbud av kurser, läger och tävlingar för olika åldrar och nivåer. Trots det finns ett starkt behov av gymnastikverksamhet på svenska. Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG erbjuder verksamhet inom flera olika gymnastikgrenar. Till FSG hör just nu 42 föreningar med över 15 000 medlemmar.

Sektionen för redskapsgymnastik inom FSG har de senaste åren jobbat med att förbättra och utveckla verksamheten. Om man jämför med ca 10-15 år tillbaka så har både utbudet och intresset ökat enormt. I januari ordnades det senaste träningslägret för de lägre tävlingsklasserna och det samlade 90 gymnaster, både flickor och pojkar, över ett veckoslut i Kuortane. I maj åker de duktigaste flickgymnasterna på läger till Mariehamn och på sommaren samlas gymnasterna i Vierumäkis nyrenoverade gymnastikhall för att träna tillsammans en vecka. Även tävlingsverksamheten ökar och vi har flera gymnaster i varje tävlingsklass, speciellt i de högre flickklasserna, där det tidigare saknats deltagare.

Senaste helg ordnades FSG-mästerskapen i Grankulla, som samlade närmare 300 deltagare, från olika håll i Finland. Vi har även satsat på utbildning av ledare och erbjuder tränarkurser på svenska, som vi ser som en otroligt viktig uppgift. Det är genom tränarna som vi får kunskap i föreningarna och gymnasterna får rätt typ av träning från början.

Reglerna och rörelserna är desamma på alla språk men att få träna och tävla på svenska är speciellt viktigt för gymnasterna men också för tränare och domare. Att delta på FSG-mästerskap är för gymnasterna något speciellt, förutom att göra dina tävlingsserier får du träffa dina idrottsvänner som du varit på läger med och du har möjlighet att diskutera gymnastik på ditt modersmål.

Gymnastikkretsen sträcker sig från Åland, via Helsingforsregionen upp till Österbotten. Det finns en stark gemenskap mellan de finlandssvenska gymnastikföreningarna, som skapar en trevlig miljö, vilket bådar gott med tanke på träning och utveckling. Att trivas med sin gren och ha det roligt, leder ju ofta till att man fortsätter länge och hålls motiverad. Att kunna diskutera med träningskompisen då man står i kö och väntar på sin tur är viktigt speciellt för de yngre barnen. Det finns ett tydligt behov av verksamhet på svenska så att alla gymnaster kan känna sig trygga och hemma i sin träningsmiljö.

Karolina Stenfors-Roiha
Koordinator för redskapsgymnastik
Finlands Svenska Gymnastikförbund