Hoppa till huvudinnehåll

Motionsorienteringen körde i gång i Borgå

motionsorientering på gång i borgå
Det var inte många som tog tillfället i akt under motionsorienteringens första måndag, men 25 måndagar återstår. motionsorientering på gång i borgå Bild: Yle/Stefan Härus orientering,skogsstig

På måndagen körde motionsorienteringen i gång i Borgånejden.

Säsongen är rekordlång i och med att den sista motionsorienteringen går av stapeln så sent som den 2 oktober.

Det betyder att ungdomar och intresserade motionärer har en möjlighet att prova på motionsorientering under 26 måndagskvällar. Ja, inte bara kvällar, för de fyra sista motionsorienteringarna är nattorienteringar.

- Tanken med måndagarna är ju nog att väcka intresse för orienteringen, att folk ska lära sig orientera och ta sig fram i skogen, förklarar Hasse Ekholm från Akilles OK. Han sitter i en husbil på parkeringsplatsen bakom Idrottshuset i Borgå.

Det är där starten sker. Ekholm håller koll på vem som springer iväg och håller också koll på hur fort de har klarat av de olika banorna. Allt bokförs elektroniskt i husbilen.

Akilles orienteringssektions banläggare Hasse Ekholm
Hasse Ekholm höll koll på deltagarnas tider. Akilles orienteringssektions banläggare Hasse Ekholm Bild: Yle/Stefan Härus orientering,AOK,Borgå Akilles,hasse ekholm
motionsorientering på gång i borgå
motionsorientering på gång i borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,orientering,Husbil,husbil

Olika längd och svårighetsgrad

På måndag fanns det fyra olika banor att välja mellan. Den lättaste var 1,5 kilometer lång och den mest krävande var sex kilometer lång. Dessutom fanns det två banor på tre respektive fyra och en halv kilometer.

Förutom Akilles OK är också idrottsföreningarna OK Orient och Askolan Urheilijat med och arrangerar motionsorienteringarna på olika håll i Östnyland. Likaså är Porvoon Urheilijat och Borgå stads idrottstjänster med på ett hörn.

orienteringskartor på ett bord
Dagens terrängkarta. orienteringskartor på ett bord Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,orientering,orienteringskarta

Inte som i fjol

På måndag var vädret kallt och kylslaget och det var kanske därför som inte alltför många kände sig lockade att prova på hur det är att springa med karta och kompass i skogen.

- För ett år sedan var det annorlunda. Då var vädret fint och hela 150 ville ut i terrängen för att motionsorientera. Normalt brukar ett hundratal ställa upp, berättar Ekholm.

Trygve Pihl har orienterat i 70 år
Tryggve Pihl stämplar och börjar sin tre kilometer långa runda. Trygve Pihl har orienterat i 70 år Bild: Yle/Stefan Härus orientering,Borgå Akilles,trygve pihl

Still going strong

Fast det är ju inte enbart unga som brukar dyka upp på måndagarna. Den här måndagen lyste de med sin frånvaro. Däremot var det en rätt så stor skara av motionärer som ville ut i skogen, vissa med gångstavarna i högsta hugg.

En av de äldre motionärerna var Tryggve Pihl. Han var 12 år då han började orientera. Det var för över 70 år sedan och fortfarande är han tänd på orientering. Fast i dag handlar det inte om att springa utan att gå. Dessutom väljer han bort den svårare terrängen med stock och sten.

- I dag ville jag komma med eftersom terrängen här vid Jonasbacken i Borgå är så enkel med sina breda stigar. Det är bekvämt för en äldre man som jag, säger Pihl.

Tidigare var Tryggve Pihl med så gott som varje vecka. Nu deltar han sporadiskt i motionsorienteringen, men promenerar så gott som dagligen.

På måndag siktade Pihl in sig på den tre kilometer långa banan.

- Den borde jag klara på en timme. Det är ingen brådska. Jag kommer att gå större delen av de tre kilometrarna, sade Pihl, som stämplade och försvann in i skogen vid Jonasbacken.

orienteringskontroll
orienteringskontroll Bild: Yle/Stefan Härus orientering,orienteringskontroll

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland