Hoppa till huvudinnehåll

Ninas påsktips: fågelbo av björkris

Liten fågelbo av ris och blommor
Liten fågelbo av ris och blommor Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,Gör-det-själv,pyssel,påsk,handarbete (arbete)

Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter. Fågelboet kan göras i olika storlekar och användas som godisskål, blomkorg eller kanske som äggkopp.

Material:

 • långa, böjliga kvistar av björk
 • järntråd eller garn
 • fjädrar
 • lavbeklädda pinnar
 • pärlhyacint/tulpan eller andra växter.
 • rankor av grönväxt, t.ex. ärtor på tråd eller lyktranka.
 • lim
 • ägg eller godis att fylla boet med

Gör så här:

 1. Snurra ihop en liten platta av björkriset och fäst ihop den med järntråd eller garn. Fördelen med järntråd är att det gör arbetet mer formbart, men garn fungerar också bra.
 2. Fäst 3-5 dubbelvikta järntrådar (eller garn) i plattan som en stjärna. Börja forma björkris till en skålform och fäst vartefter genom att tvinna eller knyta trådarna runt riset. Fäst också lavbeklädda pinnar här och där om du vill.
 3. Då skålen är klar kan du pynta den genom att fästa gröna rankor, små pärlhyacintlökar och fjädrar. Klä också insidan med fjädrar.
Fågelbo av björkris
Fågelbo av björkris Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,handarbete (arbete),pyssel,Gör-det-själv,påsk

Vi på Strömsö tackar Nina Överholm för instruktionerna till fågelboet. Hon var med på Strömsös påskpysselkväll med tre andra ivriga bloggare våren 2017.

Ninas blogg Spira har underrubriken Inspiration, skapande och jordnära liv. På bloggen hittar du många DIY-projekt som passar att göra tillsammans med barn. Nina bjuder också på en del idéer om trädgårdsodling och floristik. Allt det varvas dessutom med glimtar ur familjelivet och hantverk eftersom Nina också tycker om att smycka sitt hem med sådant hon gjort själv.

Läs mer om de andra deltagarna i Strömsös påskpysselkväll i artikeln Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö.

Nina Överholm
Nina Överholm Nina Överholm Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,bloggare