Hoppa till huvudinnehåll

Nu gäller det för damlejonen – seger i kvartsfinalen ett måste

I kväll ställs damlejonen inför sin första ödesmatch i VM-turneringen. Segraren i kvartsfinalen möter Kanada i semifinal. Förloraren gör upp om placeringarna fem och sex.

Vad?

Kvartsfinal i dam-VM i ishockey i Plymouth i USA. Finland, som slutade trea i sin grupp, möter Sverige som kom tvåa i grupp B. Matchen sänds i TV2 med start klockan 22.35 och refereras på svenska av Anki Karhu

Finlands utgångsläge

Allt är upplagt för en spännande hockeykväll. Damlejonen är på pappret det starkare laget, med världens bästa målvakt Noora Räty, målsprutan Susanna Tapani och Svenska damhockeyligans bästa forward och bästa back, Michelle Karvinen respektive Jenni Hiirikoski. Under pågående säsong har damlejonen vunnit alla inbördes matcher.

Finland gjorde också det omöjliga möjligt och slog Kanada i gruppspelet och var nära att klå regerande världsmästarna USA. Damlejonen har ändå haft en klart tuffare turnering. Starkare motståndare och bara 17 timmar mellan sista gruppspelsmatchen och kvartsfinal. Hur återhämtningen har lyckats kan bli avgörande.

Sveriges utgångsläge

Damkronorna var nere i brygga efter förlusten mot Tyskland i öppningsmatchen. Katastrofen var ett faktum och förbundskapten Leif Boork hotade med att börja samla frimärken i stället om VM-turneringen slutar i ett fiasko.

Men det behövde han inte göra. Damkronorna tog sig ur svackan och gjorde vad som krävdes, slog både Schweiz och Tjeckien och tog sig till kvartsfinal.

Håll ögonen på nummer fem, Luleå-backen Johanna Fällman, som är damkronornas bästa poängplockare i turneringen (2+0). Hon är klubbkompis med Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Noora Tulus och Michelle Karvinen.

Tidigare möten den här säsongen

Finnkampen i september: FIN–SWE 3–2, 5–3 och 4–0
4 Nations Tournament i november: FIN–SWE 2–1
EHT i december i Sverige: FIN–SWE 4–0
EHT i februari i Finland: FIN–SWE 3–1, 3–2 e. förl.

Damlejonen och damkronorna har inte mötts i de två senaste VM-turneringarna, men i OS i Sotji 2014 lyckades damkronorna slå damlejonen i kvartsfinalen. Sverige förlorade bronsmatchen och slutade fyra. Damlejonen var femma.

Usla publiksiffror

Trots att VM-turneringen har bjudit på högklassig hockey och spännande matcher har publiken inte hittat till hallen. Finlands match mot USA drog bara 1368 åskådare, när hallen tar uppemot 3000 åskådare. Finland har ett publiksnitt på 764 åskådare per match. Sverige, som har spelat i den sämre gruppen, har ett publiksnitt på 253 åskådare per match.