Hoppa till huvudinnehåll

Petra har trakasserats för att hon är same: "Jag får otäcka kommentarer"

Petra Laiti
Petra Laiti är ny ordförande för Finlands sameungdomar. Petra Laiti Bild: Yle/Björn Karlsson samer,petra laiti

Finland fyller hundra år i år, men vi firar inte bara den finländska nationens födelse. Samerna firar nämligen 100 år av politiskt samarbete i år. Vi talade med Petra Laiti, nyvald ordförande för Suomen Saamelaisnuoret, om hur det är att vara ung same i Finland år 2017.

Petra – din pappa är same, din mamma är finländare och du är också finlandssvensk. Vad gör dig till same?

– Det lätta svaret är att samerna är ett annat folk än finländare. Om jag hade en svensk och en finsk förälder vore jag svensk på samma sätt. Mer specifikt så är jag same för att samiska är mitt modersmål och för att samer har en egen social kultur som jag är en del av.

Jag slutar inte vara same för att känner mig finländsk en dag och samisk en annan.― Petra Laiti

Ser du dig själv som finländare också?

– Jo, visst, men jag slutar inte vara same för att känner mig finländsk en dag och samisk en annan. Man kan vara hundra procent båda.

Vad är den största skillnaden mellan ditt samiska och ditt finländska jag?

– Jag brukar vara mer omtänksam när jag umgås med samer, men det beror också på att jag är mer osäker på min samiska. Jag brukar tänka efter mer på vad jag säger och hur jag säger det.

En evig kamp

Samerna har länge varit tvungna att kämpa för sina rättigheter. Hurdana framsteg har kampen lett till?

– Under de senaste åren har det gått lite upp och ner, men de största framstegen har gjorts i språkpolitiken. Nivån på språkutvecklingen ser bättre ut än för 40 år sedan. Men i vissa andra saker har det gått ordentligt åt skogen. För tillfället går det ganska dåligt, mest på grund av avtalet om fisket i Tana älv. Det är ett fiskeavtal som egentligen diskuteras mellan Norge och Finland, men Sametinget borde ändå bli hört i frågan. Ingen har lyssnat på dem.

Den här lagen begränsar alltså samernas möjligheter till traditionellt fiske. Flera av ämnena som samerna tar upp handlar om naturen. Hur viktig är naturen för samerna?

– Naturen är allt för oss. Allting i vår kultur, från hantverk till livsstil, utgår från naturen. Och naturen måste vara på en hållbar nivå, så man inte tar för mycket och kan överlåta den till nästa generation.

Samebröllop i Máze, by i Kautokeino i nordvästra Norge
Samebröllop i Máze, by i Kautokeino i nordvästra Norge Bild: Yle/Sune Bergström norge

Hur mycket har klimatförändringen påverkat samernas livsstil?

– Rätt mycket redan. Hur mycket snö det finns på marken påverkar renskötseln enormt. Djuren blir extremt stressade av att vädret inte är som det borde vara.

Samerna exotifieras

En fråga som ofta tas upp är hur samerna avbildas i kultur och film. Förra sommaren debatterades konstnären Jenni Hiltunens verk ”Grind”, det var en videoinstallation med twerkande kvinnor i fejkade samedräkter. Petra, du var en av dem som protesterade högljutt. Varför?

– Först och främst approprierades heliga samiska symboler utan att ens ha frågat om det. Både konstnären och Kiasma, som ställde ut verket, förde sedan diskussionen på ett dåligt sätt.

Jenni Hiltunen sade själv att hon är ledsen att samerna uppfattade verket på ett kränkande sätt och Kiasma kallade det hela för ett missförstånd.

– Det är ett vanligt sätt att använda retorik mot minoriteter på, i det här fallet samerna. När minoriteten förolämpas säger man bara ”det är ni som har missförstått” i stället för att be om ursäkt.

Varför orsakade ”Grind” en så stor reaktion?

– Först försökte de neka till att de begått ett misstag. Lite senare verkade de inte ens förstå varför folk blivit upprörda och vad kritiken handlat om. Det var uppenbart att varken konstnären eller museet hade någon aning om vad verket betydde för samerna.

Får en konstnär alls använda sig av samiska attribut, som till exempel dräkter, i konst och kultur?

– Sametinget har anvisningar för hur man får använda samiska symboler. Om man väljer att inte följa dem säger det mer om konstnären än något annat.

Jag tror att det gynnar turistbranschen och finska staten om man bara tänker på samerna som ett mytiskt folk, något som kanske egentligen inte existerar.― Petra Laiti

Samerna har också använts av bland annat Visit Finland i deras reklamfilmer. Varför målar man upp en så exotisk bild av samer?

– Jag tror att det gynnar turistbranschen och finska staten om man bara tänker på samerna som ett mytiskt folk, något som kanske egentligen inte existerar. Det gör det lättare för staten att lagstifta mot samerna, eftersom ingen tänker på att det är verkliga människor och verkliga problem bakom det.

Trakasserad på nätet

Många kan ha en bild av samer som ett enkelt folk som bara bor i kåtor och så. Vad brukar folk säga när de hör att du är same?

– Det kan variera från ”okej whatever” till ”herregud så coolt!” till att folk helt enkelt börjar bete sig fräckt.

Fräckt? På vilket sätt?

– Ibland har främlingar pekat och skrattat åt mig om jag haft folkdräkt ute i Helsingfors centrum. Det händer varje gång. Till sist blir man van, tyvärr, trots att det fortfarande känns ganska dåligt. Jag brukar ignorera det. De vill ju ha ett långfinger eller någon annan reaktion tillbaka och jag brukar inte ge dem det.

Du har också sagt att du blir trakasserad på nätet.

– Jo, både min Facebook och min blogg. Jag har fått en del otäcka kommentarer av folk som helt klart inte vet vad de talar om. En del säger att jag inte tar upp riktiga debattfrågor eftersom samer inte är ett riktigt folk, andra attackerar mig personligen. Jag fått höra att jag är smutsig och luktar, att jag är ”suvakki”, att jag är av en lägre ras eftersom jag är same. Det beror främst på okunskap.

Okunskap säger du, varför vet finländare så lite om samer?

– Det är delvis läroplanens fel. Det borde inte vara samernas uppgift att berätta om oss i undervisningen för resten av finländarna. Det borde vara statens uppgift att upplysa om samer och vilka problem vi utsätts för som minoritet.

Hur borde frågan om samernas rättigheter behandlas i fortsättningen?

– Jag borde inte kunna anses som jävig i samefrågor för att jag är same, så som vissa tycker nu. Samerna borde låtas säga sitt och ses som en seriös aktör.

Nyligen publicerat - X3M