Hoppa till huvudinnehåll

Pollenallergikerna kan andas ut - björken blommar måttligt i vår

Björkhängen vid småbåtshamn om våren.
Björkhängen vid småbåtshamn om våren. Bild: YLE/Rolf Granqvist viinikanlahti

Naturresursinstitutet Luke förutspår att björkblomningen blir relativt svag i hela landet. Det här blir det tredje året i rad med måttlig björkblomning, något liknande har aldrig tidigare observerats.

Uppföljning av björkhängen har gjorts i fyra decennier och under den här tiden har man aldrig sett att björkblomningen skulle ha varit så här svag tre år i följd.

– Det finns flera olika orsaker bakom björkens svaga blomning. Blomningen påverkas till exempel av väderleksförhållandena och egenskaperna på de olika växtplatserna, berättar forskare Tatu Hokkanen på Luke.

Glasbjörken värre än vårtbjörken

I vår verkar det som att glasbjörkarna blommar betydligt rikligare än vårtbjörkarna. Vårtbjörkarnas blomning ser ut att bli mycket svag.

Också granen och tallen blommar svagare än genomsnittligt i en stor del av landet. I sydvästra Finland och ställvis även i övriga södra Finland kan granblomningen ändå bli rikligare. I Lappland förutspås tallen blomma relativt rikligt.

Snart kommer fjärrtransporterna

Pollenallergikernas symptom kan förvärras när långväga pollen kommer till Finland med sydliga luftströmmar.

Pollen som kommer längre ifrån brukar nå Finland senast i mitten av april, två till tre veckor innan de inhemska björkarna börjar blomma.

Läs också