Hoppa till huvudinnehåll

Sixten Boström leder ett SJK med stående order på medalj

Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion.
Tränaren Sixten Boström är tillbaka från USA ock skall lotsa SJK i ligan 2017. Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion. Bild: Yle Sixten Boström,Seinäjoen Jalkapallokerho

Silver 2014, guld 2015 och brons 2016. Dessutom vann Seinäjokilaget finska cupen i fjol och ligacupen år 2014. För en klubb som steg till fotbollsligan så sent som 2014 och grundades 2007 är framgångstakten direkt hisnande. Nya chefstränaren Sixten Boström får med andra ord ta över en framgångsmaskin.

Boströms föregångare som tränare för SJK, Simo Valakari, ledde laget från augusti 2012 till januari 2017. Det var alltså under Valakaris tid som SJK steg till ligan och nådde alla sina framgångar.

Att Valakari med en sådan närmast unik meritlista plötsligt fick sparken i början av året föll därför ner som en verklig nyhetsbomb i fotbolls-Finland.

Orsakerna har inte vädrats totalt öppet, men av allt att döma så hade Valakari och SJK:s starka man, klubbordföranden & ägaren Raimo Sarajärvi, ordentligt olika åsikter om hur laget skulle byggas.

”Vi har snackat och mellan oss är allt ok”

Enligt Boström finns det absolut inget otalt mellan Valakari och honom – tvärtom de har stor respekt för varandra och har kontakt. Dessutom finns två av Valakaris söner i SJK:s spelartrupp, så den forne chefstränaren är nu också en fotbollspappa ur Boströms perspektiv.

Och så har ju ”Siku” varit med förr. Han vet både hur det känns att vinna FM-guld som tränare för en ”framgångsmaskin” och hur det kan gå så att man får en stövelspark i bakpartiet snabbt och utan många förvarningar.

Sparken som regerande mästarcoach

Boström lotsade HJK till ligaguld 2013 med ett saldo på 22 segrar, 7 oavgjorda, 4 förluster och + 53 i målskillnad. Ändå visades han dörren redan i april 2014, fast ligasäsongen knappt ens kommit igång.

Då sades det att de svaga tagen i Champions League-kvalet föregående sommar redan hade slagit spikarna halvvägs in i locket på Boströms kista. Då HJK:s spel sedan haltade under början av ligasäsongen 2014 sade klubbledningen upp coachens kontrakt utan långa processer.

Två år i Ohio gav perspektiv och harmoni

När Sixten Boström nu skall leda HJK:s kanske främsta utmanare, SJK, så gör han det en stor erfarenhet rikare. Från februari 2015 till februari 2017 fungerade ”Siku” som assisterande tränare till Gregg Breihaiter i Columbus Crew i den amerikanska proffsligan MLS, eller Major League Soccer som hela namnet lyder.

Första säsongen var så nära en fullträff den kan bli. Columbus gick hela vägen till MLS-final där Portland Timber till slut blev för starkt – Crew förlorade finalen med 1-2.

Boström värderar säsongerna i USA högt. Han poängterar att MLS håller bättre nivå än någon av de nordiska serierna och att det kryllar av i jämförelse skickligare spelare i den amerikanska proffsfotbollen. Fyra år som Örebro-coach ger extra tyngd till de synpunkterna

Perspektiv på hur man bygger framgång, mera professionalism, en lugnare attityd och en förbättrad förmåga att koncentrera sig på det väsentliga är vad Sixten Boström fick med sig i flyttlasset från Ohio.

Sixten Boström och SJK i Sportmagasinet, tisdag 4.4. kl. 21, Yle Fem och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • VPS tappar sin lagkapten – Lampi avslutar karriären

  "Det här var inget plötsligt beslut".

  Veli Lampi väljer att avsluta karriären efter den här säsongen. 33-åringen har spelat för klubben de två senaste säsongerna och har tidigare varit proffs i bland annat Schweiz och Holland.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.

 • Filppulas märkligaste NHL-mål någonsin?

  Ibland kan det löna sig att förlora tekningar.

  Philadelphia Flyers anfallare Valtteri Filppula gjorde sitt fjärde mål för säsongen och har nu nätat tre matcher i rad. Den senaste fullträffen i onsdagens 5–1 segermatch mot Florida Panthers var minst sagt märklig.

 • Teräväinen och Armia lyckades i målskyttet för första gången i år

  Armia gjorde sitt 15:e mål i NHL, Teräväinen nu uppe i 34.

  Teuvo Teräväinen gjorde två mål alldeles i början av matchen mot Edmonton och drog således sitt strå till stacken när Carolina vann med 5–3. Joel Armia gjorde sitt första mål för säsongen när Winnipeg föll mot Columbus med 2–5.

 • Urstark första halvlek gav City tre poäng

  Manchester City besegrade Napoli med 2–1.

  Manchester City höll på att slå knock på Serie A-ettan Napoli i första halvlek. Efter 2–0 i halvtid reste sig Napoli till kamp i Champions League-matchen men föll med uddamålet 1–2.