Hoppa till huvudinnehåll

Sixten Boström leder ett SJK med stående order på medalj

Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion.
Tränaren Sixten Boström är tillbaka från USA ock skall lotsa SJK i ligan 2017. Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion. fotbollsligan,Fotbollstränare,Seinäjoen Jalkapallokerho,Sixten Boström,veikkausliiga

Silver 2014, guld 2015 och brons 2016. Dessutom vann Seinäjokilaget finska cupen i fjol och ligacupen år 2014. För en klubb som steg till fotbollsligan så sent som 2014 och grundades 2007 är framgångstakten direkt hisnande. Nya chefstränaren Sixten Boström får med andra ord ta över en framgångsmaskin.

Boströms föregångare som tränare för SJK, Simo Valakari, ledde laget från augusti 2012 till januari 2017. Det var alltså under Valakaris tid som SJK steg till ligan och nådde alla sina framgångar.

Att Valakari med en sådan närmast unik meritlista plötsligt fick sparken i början av året föll därför ner som en verklig nyhetsbomb i fotbolls-Finland.

Orsakerna har inte vädrats totalt öppet, men av allt att döma så hade Valakari och SJK:s starka man, klubbordföranden & ägaren Raimo Sarajärvi, ordentligt olika åsikter om hur laget skulle byggas.

”Vi har snackat och mellan oss är allt ok”

Enligt Boström finns det absolut inget otalt mellan Valakari och honom – tvärtom de har stor respekt för varandra och har kontakt. Dessutom finns två av Valakaris söner i SJK:s spelartrupp, så den forne chefstränaren är nu också en fotbollspappa ur Boströms perspektiv.

Och så har ju ”Siku” varit med förr. Han vet både hur det känns att vinna FM-guld som tränare för en ”framgångsmaskin” och hur det kan gå så att man får en stövelspark i bakpartiet snabbt och utan många förvarningar.

Sparken som regerande mästarcoach

Boström lotsade HJK till ligaguld 2013 med ett saldo på 22 segrar, 7 oavgjorda, 4 förluster och + 53 i målskillnad. Ändå visades han dörren redan i april 2014, fast ligasäsongen knappt ens kommit igång.

Då sades det att de svaga tagen i Champions League-kvalet föregående sommar redan hade slagit spikarna halvvägs in i locket på Boströms kista. Då HJK:s spel sedan haltade under början av ligasäsongen 2014 sade klubbledningen upp coachens kontrakt utan långa processer.

Två år i Ohio gav perspektiv och harmoni

När Sixten Boström nu skall leda HJK:s kanske främsta utmanare, SJK, så gör han det en stor erfarenhet rikare. Från februari 2015 till februari 2017 fungerade ”Siku” som assisterande tränare till Gregg Breihaiter i Columbus Crew i den amerikanska proffsligan MLS, eller Major League Soccer som hela namnet lyder.

Första säsongen var så nära en fullträff den kan bli. Columbus gick hela vägen till MLS-final där Portland Timber till slut blev för starkt – Crew förlorade finalen med 1-2.

Boström värderar säsongerna i USA högt. Han poängterar att MLS håller bättre nivå än någon av de nordiska serierna och att det kryllar av i jämförelse skickligare spelare i den amerikanska proffsfotbollen. Fyra år som Örebro-coach ger extra tyngd till de synpunkterna

Perspektiv på hur man bygger framgång, mera professionalism, en lugnare attityd och en förbättrad förmåga att koncentrera sig på det väsentliga är vad Sixten Boström fick med sig i flyttlasset från Ohio.

Sixten Boström och SJK i Sportmagasinet, tisdag 4.4. kl. 21, Yle Fem och på Arenan.

 • Ole Sandman med målarpensel i handen i hamnen med segelbåtar

  Så målar du giftfärg på båtbottnen

  Vet du skillnad på degreaser, primer och giftfärg för båten?

  Snäckor på båtbottnen är ett enormt problem, säger båtexperten Ole Sandman. Miljöaspekterna blir också allt viktigare hela tiden och därför är inte giftfärgerna lika effektiva som förr i världen.

 • En kvinna i orange jacka och blå byxor står på en strand med vågor som rullar in. Hon heter Anna-Karin Almén.

  Hoppkräftans liv blir allt surare utanför Tvärminne

  Anna-Karin Almén doktorerar om hoppkräftor.

  Östersjön och Finska viken blir allt surare och det påverkar hoppkräftorna som är små djurplankton. Ekenäsbon Anna-Karin Almén forskar i hoppkräftor vid Åbo Akademi och har undersökt två arter utanför Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport