Hoppa till huvudinnehåll

SR avslöjar hur elitpolisstyrka i Bangladesh torterar och dödar folk

Elitpolisstyrkan RAB patrullerar i Dhaka i mars 2013.
Elitpolisstyrkan RAB patrullerar i Dhaka i mars 2013. Elitpolisstyrkan RAB patrullerar i Dhaka i mars 2013. Bild: EPA/ABIR ABDULLAH Bangladesh,Rapid Action Battalion

Sveriges radio har fått tag på en hemlig ljudinspelning där en högt uppsatt officer inom elitpolisstyrkan RAB berättar om hur styrkan för bort, torterar och dödar människor i Bangladesh.

Officeren inom Rapid Action Battalion (RAB) har spelats in utan sin vetskap i den inspelning som Sveriges radio fått tag på.

- Skjut och döda honom om ni hittar honom, var han än befinner sig och plantera sen ett vapen bredvid honom. Så lyder ofta ordern, berättar officeren som själv varit inblandad i tiotals dödanden.

RAB är en specialenhet där både poliser och militärer ingår och som grundades 2004 för att bekämpa grov brottslighet i Bangladesh. Exempelvis terrorism och droghandel.

Officeren berättar hur RAB för bort, dödar och placerar vapen bredvid de personer de dödat. Inspelningen är nästan två timmar lång och officeren, som haft en ledande roll inom RAB, berättar många grymma detaljer.

Många oskyldiga drabbas

Officeren beskriver detaljerat fall av tortyr och andra grova människorättsbrott.

Han medger att också oskyldiga människor torteras, dödas och försvinner och att de är många fler än vad statistiken visar. Ofta drabbas oppositionella och medborgaraktivister.

Han berättar också hur RAB brukar lägga fram händelseförloppet för allmänheten och medier, hur de då förvränger uppgifterna för att berättiga dödandet.

"Situationen håller på att spåra ur helt"

Människorättsorganisationen Amnesty International har upprepade gånger kritiserat och dokumenterat människorättsbrott som RAB begått.

Enligt Amnesty bidrar RAB till att våldsspiralen växer i Bangladesh.

Sveriges radio intervjuar också Bangladeshexperten Olof Blomqvist som säger att situationen i Bangladesh håller på att spåra ur helt och att det finns en djup oro för RAB:s roll som dödspatrull.

Källor: Sveriges radio, Amnesty International

Läs också