Hoppa till huvudinnehåll

Sticka en kaninmössa till babyn

Pupu-liten mössa på en liten bebis.
Pupu-liten mössa på en liten bebis. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),stickning,hantverk

Pupu-Liten, skapad av Victoria Snellman, är en babymössa med härliga kaninöron som är väldigt enkel att sticka och galet söt. Eftersom garnet är tjockt men lent som sammet känns den bra på huvudet och passar flera storlekar. Med en knapp under hakan sitter den lika bra på som den känns.

Storlek: 6 månader
Garn: Drops Air
Garnåtgång: 50 gr Färg nr 1, 50 gr färg nr 2
Stickor: nr 5
Stickfasthet 16 maskor på 10 cm
Knapp: 1 st

Mössa

Lägg upp 60 m med färg nr 1 och sticka 1 r, 1 am fram och tillbaka tills resåren mäter 2 cm. Byt till rätstickning och sticka tills arbetet mäter 13 cm, maska av 16 m i var sida och fortsätt sticka över de mittersta 28 maskorna tills mittdelen mäter 3 cm. Nu minskas det i varje sida genom att sticka 2 maskor rätt tillsammans i början och i slutet varannat varv tills det återstår 16 maskor. Fortsätt sticka tills mittdelen mäter 9 cm. Maska av och sy ihop sidorna och mittdelen med varandra.

Plocka upp 41 maskor från rätsidan i nederkant och lägg upp 5 nya maskor i slutet av varvet = knapplist. Sticka 1 r, 1 am över alla maskorna i 3 varv. Följande varv görs ett knapphål i slutet på knapplisten så här: sticka tills det återstår 5 m, sticka 1m, sticka 2 m tillsammans, 1 omslag, 2 m. Alla maskorna stickas i resårstickning så att det passar resåren. Sticka tills resåren mäter 3 cm och maska av.

Öron

Ytteröra

Lägg upp 16 maskor med färg nr 1 och sticka slätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Nu minskas det i början och i slutet av rätsidan enligt följande: lyft 1 m, sticka 1 rm, dra den lyfta över, sticka 12 rm, sticka 2 rm tillsammans. Följande varv stickas som vanligt från avigsidan. Upprepa dessa två varv tills det återstår 4 m, maska av. Sticka det andra örat på samma sätt.

Inneröra

Lägg upp 14 maskor med färg nr 2 och sticka rätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Minska från rätsidan på samma sätt som ytterörat tills det återstår 2 m, maska sedan av och sticka det andra örat på samma sätt.

Montering

Sy ihop ytterörat och innerörat med rätsidorna mot varandra men lämna öppet längst ner, sväng örat rätt väg och sy ihop örats yttersidor mot varandra kant i kant med små nätta stygn i ca 3 cm. Gör det andra örat på samma sätt. Nåla sedan öronen i mössan och sy fast. Fäst alla trådar och sy i en knapp.

Stickade Pupu-liten mössor.
Stickade Pupu-liten mössor. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),stickning,stickade plagg,Mössa

Det här mönstret bjuder Victoria Snellman på. Victoria deltog i en påskpysselkväll på Strömsö våren 2017. På sin blogg Lykkeliten delar hon med sig av stick- och inredningstips. Och så blir det väldigt mycket om småbarnsliv, men förstås mest stunderna med guldkant som hon själv säger. Victoria beskriver sig själv en kreativitetstokig mamma som alltid har något diy-projekt på gång.

Läs mer om de andra deltagarna i påskpysselkvällen i artikeln Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö.

Victoria Snellman
Victoria Snellman Victoria Snellman Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),bloggare

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.