Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Ramstedt: "Jag går enligt lönen och var den ekonomiska nyttan är störst"

Teemu Ramstedt.
HIFK betalade förmodligen rätt bra för Ramstedts tjänster. Teemu Ramstedt. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Teemu Ramstedt,FM-ligan i ishockey,ishockey

I en intervju för Kauppalehti tangerar Teemu Ramstedt ett ämne som man sällan hör ishockeyspelare uttala sig om. Bland annat att lönen spelar en central roll när man väljer var man spelar.

Att tala om lönefrågor och att spela där man erbjuds det bästa monetära kontraktet verkar vara något av ett tabu inom finländsk ishockey. Eller kanske rentav samhället över lag.

Ishockeyspelaren Teemu Ramstedt, som i fjol ledde HIFK till Ligans finaler, flyttade inför säsongen 2016-2017 till KHL-klubben Amur Habarovsk. Orsak? Knappast gjorde han det för att utvecklas spelmässigt, knappast heller för att få nya exotiska upplevelser. Vilket han i och för sig antagligen fick.

Pengarna lockar

Förmodligen var orsaken helt enkelt den att Amur Habarovsk som ligger i östra Ryssland alldeles vid den kinesiska gränsen erbjöd mest lön åt den 29-årige spelvirtuosen.

För det är som han säger i en intervju i Kauppalehti:

– Jag har redan länge tänkt på min karriär i termer av pengar och gått enligt lönen och var den ekonomiska nyttan är störst.

– Jag är väl medveten om att min sista match kommer i något skede. Sedan får jag inga kontrakt längre. Man måste förbereda sig för karriärens slut redan nu, säger Ramstedt i Kauppalehti.

Med andra ord tar han tag i ett område som man sällan hör ishockeyspelare uttala sig om: löner.

– Det är klart att pengar spelar en central roll. Ofta hör man spelare säga att lönen inte spelar så stor roll, men den har nog. Karriären är väldigt kort.

Pengarna lockar

Ramstedt fick sin första lönecheck som 18-åring: 2 500 euro i månaden. Det var vad TPS var färdig att betala åt spelaren som gjort mycket poäng i juniorserierna. Nuförtiden förtjänar Ramstedt – och många andra hockeystjärnor – hundratals tusen euro på årsbasis. Vissas löner, speciellt i NHL, har en nolla till på slutet. Genomsnittslönen för en ligaspelare i Finland är kring 80 000 euro i året, enligt Kauppalehti.

Som ung var Ramstedt begåvad också i flera andra grenar men valde att satsa på ishockey. Vilket med facit på hand visade sig vara en smart investering. Åtminstone monetärt.

– Jag var begåvad i många grenar men redan för pengarnas skull var det smartast att satsa på ishockey. Många vill inte medge det varken för sig själva eller offentligt, men visst inverkar det i valet av gren var man kan förtjäna pengar.

– Konkurrensen i ishockey är så hård att det är svårt att nå toppen. Å andra sidan förtjänar Finlands 75:e bästa ishockeyspelare helt andra summor än till exempel landets 75:e bästa tennisspelare. Och i skidåkning måste man vara alldeles på (världs)toppen om man överhuvud taget vill ha något fyrk.

– Jag vet till exempel att triatlonisten Kajsa Lehtonen har en kämpig proffskarriär trots att hon är en Finlands bästa idrottare. Man kan fråga sig om det rättvist, säger Ramstedt men påminner att ishockey har förtjänat sin plats som landets främsta gren.

Läs hela artikeln via denna länk.