Hoppa till huvudinnehåll

USA blev för mycket för damlejonen – möter Sverige i kvartsfinal

Jenni Hiirikoski och Noora Räty, OS 2014
Jenni Hiirikoski och Noora Räty höll hoppet om direkt semifinal levande. Jenni Hiirikoski och Noora Räty, OS 2014 Bild: EPA / All Over Press räty

Finland förlorade knappt mot USA i den sista gruppmatchen i VM. Nu fortsätter damlejonens VM-turnering på tisdag kväll med kvartsfinal mot Sverige.

Det var nära, men ändå så långt borta. Damlejonen inledde starkt med Susanna Tapanis fullträff i den första perioden. Men efter det drog Finland på sig två utvisningar och USA fick spela med 5 mot 3, en situation man naturligtvis utnyttjade. Brianna Decker och Amanda Kessel spelade fram pucken till USA:s stjärnforward Hilary Knight som kunde peta in pucken.

Åtta tvåminuters utvisningar

Damlejonen tvingades spela på gränsen till regelvidrigt för att hålla jämna steg med USA. Och när domarlinjen dessutom var sträng, blev det en hel del spel i numerärt underläge.

Matchtempot var inte speciellt högt. USA satsade däremot på puckkontroll. Genom snabba passningar tog de sig genom mittzonen och så kunde USA tidvis hålla puck hur länge som helst innan damlejonen lyckades bryta. I den 35:e minuten nätade Knight igen och USA drog ifrån till 3-1. Möjligheten att gå direkt till semifinal såg ut att rinna iväg.

Lagkaptenen Jenni Hiirikoski var av annan åsikt och knappade in på USA:s försprång bara 24 sekunder före andra periodens slut.

Kvittering i tredje perioden

Det höll på att gå vägen för Finland i den tredje perioden. Halvvägs in i perioden slet sig Michelle Karvinen loss och överlistade Alex Rigsby i USA-målet. Men med knappt åtta minuter kvar av ordinarie speltid förde Hannah Brandt åter USA upp i ledning. Strax därefter drog USA på sig två utvisningar och damlejonen fick spela med 5 mot 3, men chanserna rann ut i sanden. Slutresultatet blev 5-3 efter att Jocelyne Lamoureux-Davidson satt pucken i tom bur.

Möter Sverige i kvartsfinal

USA och Kanada går direkt vidare till semifinal, medan Finland möter Sverige i kvartsfinal. Matchen sänds på tisdag kväll i TV2 med start klockan 22.35. Segraren går vidare till semifinal. I den andra kvartsfinalmatchen möts Ryssland och Tyskland.

USA – Finland
5-3
(1-1, 2-1, 2-1)

04:46 0-1 Tapani - Niskanen
12:21 1-1 Knight - Kessel - Decker (pp2)
23:33 2-1 Coyne - Stack - Kessel (pp1)
35:45 3-1 Knight - Decker - Coyne (pp1)
39:36 3-2 Hiirikoski - Karvinen - Hovi
49:04 3-3 Karvinen
52:25 4-3 Brandt - Marvin
59:00 5-3 Lamoureux-Davidson (tomt mål)

Noora Räty 35 räddningar, Alex Rigsby 21.
Michelle Karvinen valdes till Finlands bästa spelare (1+1).

Läs också