Hoppa till huvudinnehåll

USA drar sig ur FN:s befolkningsfond

Filippinska mammor och barn köade för nödhjälp av UNFPA efter översvämningar i december 2011
Filippinska mammor och barn köade för nödhjälp av UNFPA efter översvämningar i december 2011 Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG FN:s befolkningsfond,Filippinerna

FN:s befolkningsfond UNFPA kommer inte längre att få pengar från USA. Det meddelade USA:s utrikesministerium, med hänvisning till så kallade "påtvingade aborter".

UNFPA arbetar med familjeplanering, sexuell och reproduktiv hälsa, kvinnors och barns hälsa i över 150 länder.

I ett brev till senatens utrikesutskott skriver USA:s utrikesministerium att USA slutar finansiera FN:s befolkningsfond eftersom fonden stödjer och deltar i påtvingade aborter och ofrivilliga sterilisationer. Fondens arbete i Kina ska vara ett exempel.

På sin webbplats beklagar UNFPA beslutet och avvisar påståendena om att organisationen skulle bidra till ofrivilig familjeplanering i Kina.

Enligt UNFPA:s uttalande är organisationen helt inriktad på att främja mänskliga rättigheter och individernas rätt att fatta sina egna beslut.

UNFPA arbetar för "en värld där varje graviditet är önskad, varje barnafödsel är säker och varje ung människas potential är uppfylld".

Ett led i Trumps politik

Ett av de första besluten som Trump fattade som USA:s president var att stoppa biståndet till alla utländska organisationer som stödjer abort.

Enligt Trumps budgetförslag ska anslagen för bistånd och diplomati minskas med 28 procent.

Trump har hotat med att USA:s bidrag till FN ska kapas radikalt och oron är stor inom flera FN-organisationer.

USA står för 22 procent av FN:s budget. Det är långt mera än vad något annat land bidrar med.

Vad gäller FN:s befolkningsfond så är USA den fjärde största finansiären. Enligt nyhetsbyrån Reuters bidrog USA med 75 miljoner dollar till UNFPA år 2015.

Källor: Reuters, UNFPA, New York Times, Yle

Läs också