Hoppa till huvudinnehåll

Wolf Erlbruch tilldelas världens största barnbokspris

Illustration av Wolf Erlbruch.
Illustration ur Wolf Erlbruchs bok "Det var det fräckaste". Illustration av Wolf Erlbruch. Bild: Wolf Erlbruch. Wolf Erlbruch

Den tyska illustratören och barnboksförfattaren Wolf Erlbruch tilldelades världens största barn- och ungdomslitteraturpris på fem miljoner svenska kronor, dvs. ca 511 000 euro.

Wolf Erlbruch (f.1948) är tysk illustratör och bilderboksförfattare. Han har givit ut ett tiotal egna böcker och illustrerat närmare femtio titlar med texter av olika författare.

I Tyskland betraktas han som en av landets främsta illustratörer och bilderboksförfattare, på svenska finns böcker som Det var det fräckaste! (1995) och Anden, Döden och Tulpanen (2007).

Juryns motivering:

”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.” Wolf Erlbruch är en innovatör inom illustrationskonsten. Hans bildskapande bottnar i en lång tradition och präglas av kraftfulla linjer och grafisk träffsäkerhet. Han kombinerar ofta olika tekniker: kollage, blyerts- och kritteckning, grafiska experiment och akvarell. “Det viktigaste när man skriver eller illustrerar för barn är att vara uppriktig med sina egna känslor och att också berätta om sig själv” (Wolf Erlbruch).

Illustration av Wolf Erlbruch.
Illustration av Wolf Erlbruch. Bild: Wolf Erlbruch. Wolf Erlbruch

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Det internationella ALMA-priset, eller ”Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne” är instiftat av Sveriges regering år 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. Pris delas ut årligen till en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet.

Priset kan tilldelas läsfrämjande arbete eller nulevande författare, illustratörer och berättare. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ges för ett livsverk.

Kandidater till priset kan nomineras från hela världen. Mottagaren behöver inte vara översatt, och tidigare erkännanden, priser eller försäljningssiffror har ingen betydelse för att få priset. Det avgörande är att mottagaren verkar i Astrid Lindgrens humanistiska anda och att arbetet är av högsta kvalitet.

I år var 226 personer och organisationer nominerade från 60 länder.

Från Finland var bl.a. illustratören Linda Bondestam, författaren Irmelin Sandman-Lilius och illustratören och författaren Christel Rönns nominerade till ALMA-priset i år.

Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Basen för arbetet är Barnkonventionen och barns rätt till kultur.

Pristagare utses av en jury som tar emot nomineringar från utsedda instanser i hela världen. Juryn har rätt att föreslå egna kandidater. Priset kan inte sökas.

Bland tidigare pristagare kan nämnas Meg Rosoff (2016), PRAESA - Project for the Study of Alternative Education in South Africa, en organisation baserad i Kapstaden som sedan 1992 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika (2015) och Barbro Lindgren (2014).

Läs också