Hoppa till huvudinnehåll

Båtägare i Nykarleby vill ha kameraövervakning vid Andra sjön

Båthamnen vid Andra sjön i Nykarleby
Båthamnen vid Andra sjön i Nykarleby. Båthamnen vid Andra sjön i Nykarleby Bild: Yle/ Kjell Vikman Nykarleby,inbrott,utombordsmotorer,andra sjön

Tjuvar stal båtmotorer i två omgångar senaste vecka ur båthus vid Andra sjön i Nykarleby. Polisen har inga direkta spår efter förövarna och nu vill båtägare att det satsas på kameraövervakning åtminstone av infarten till båthamnen.

Polisen misstänker att det handlar om organiserad brottslighet. Dels eftersom inbrotten har skett under kort tid och dels på grund av tillvägagångssättet. I Jakobstad har också två båtmotorer stulits de senaste dagarna.

Tjuvarna förstörde låset  till båtskjulet
Nytt lås. Tjuvarna förstörde låset till båtskjulet Bild: Yle/ Kjell Vikman Nykarleby,stöld,utombordsmotorer,båtskjul

Många båthus vid Andra sjön

Båthamnen vid Andra sjön har närmare 300 båtplatser och det finns ett 70-tal båthus på området. Området har också tidigare haft påhälsning av tjuvar.

- Jag är ute åtminstone tre gånger i veckan och kollar läget vid båthuset, säger pensionären Lars Ahlskog.

- För några år sedan tog de väldigt många utombordare härifrån.

Lars Ahlskog och Markku Ranta har sina båtskjul vid Andra sjön i Nykarleby
Lars Ahlskog och Markku Ranta. Lars Ahlskog och Markku Ranta har sina båtskjul vid Andra sjön i Nykarleby Bild: Yle/ Kjell Vikman Nykarleby,inbrott,båtskjul

Hoppas på kameraövervakning

Det finns ingen el till området där de flesta båthusen ligger och det försvårar möjligheterna att installera kameraövervakning.

Det leder bara en väg till området och det underlättar ändå övervakningen till och från själva båthamnen. Alla med lovligt ärende och även tjuvar måste ta samma väg.

- Nog skulle vi måsta få någon sorts kameraövervakning till det här området, säger Markku Ranta som inte utsattes för inbrott senaste vecka i sitt båthus.

- Andra sjöföreningen har redan haft kontakt med stadens myndigheter i ärendet och vi försöker få staden med och till exempel båtföreningen SS Ägir.

Magnus Sandberg hör till de båtägare som blev av med motorn till båten, i hans fall en 60 hk utombordsmotor.

- Det borde vara kameror på området eller så viltkameror i båthuset.

Från den här båten i Nykarleby har utombordsmotorn stulits
Båt utan motor. Från den här båten i Nykarleby har utombordsmotorn stulits Bild: Yle/ Kjell Vikman Nykarleby,småbåtshamnar,utombordsmotorer,stöld,båtskjul

Markku Ranta tror inte att det handlar om några tillfällighetstjuvar, det handlar nog om beställningsjobb tror han.

- Det har också försvunnit bara nedre delen av motorerna, själva drevet. Det är inte riktigt lätt att sälja sådana delar skilt.

- Jag tror nog att de har gått på export, det är nog dit det far, säger Lars Ahlskog.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten