Hoppa till huvudinnehåll

Charles och Camilla på kontinental charmoffensiv

Charles och Camilla på privat audiens hos påve Francis.
Charles och Camilla på privat audiens hos påve Francis. Bild: EPA Prins Charles,Camilla, hertiginna av Cornwall,Påve

Den brittiska kungafamiljen undviker som bekant att öppet lägga sig i politiken, men i brexits kölvatten har kungligheterna definitivt en uppgift att fylla. Prins Charles och hans fru Camilla gör just en lång goodwillturné på kontinenten.

Under onsdagen och torsdagen är tronföljarparet i Wien. Besöksprogrammet omfattar såväl samtal med Österrikes politiska ledning som kulturella upplevelser. Charles ska också medverka i en debatt om bekämpning av modernt slaveri och om religionsfrihet, ordnad av den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.

Charles och Camilla inledde sin charmoffensiv - som brittiska medier kallar det - den 29 april, samma dag som Storbritannien lämnade in sin ansökan om utträde ur EU. Första målet på resan blev Rumänien, där Charles äger ett fritidshus i byn Valea Zalanului.

Därifrån fortsattes färden till Italien. I söndags träffade Charles invånare i staden Amatrice, som skadades svårt i en jordbävning i augusti i fjol. På måndag var han och Camilla i Florens för att delta i firandet av British Instutes 100-årsdag - Charles blev i samma veva korad till "Årets renässansmänniska".

Och på tisdagen var det dags för en privat audiens med påven Franciskus i Vatikanen. Den katolska kyrkans överhuvud fick ta emot en leverans organiskt odlade livsmedel från Charles' egendom Highgrove.

Ett år fyllt av kungliga resor

Att resa och representera är kungligheters främsta uppgift, men det är ett bra tag sedan det brittiska kungahuset rest lika mycket som i år. Den 91-åriga drottning Elizabeth stannar numera helst hemma på sin ö, men hennes familj ska de närmaste månaderna göra flera besök i EU-länderna.

Hertig William och hertiginnan Kate gästade Frankrike i mars, i maj ska Kate till Luxemburg, och i juli åker hertigparet till Tyskland och Polen. Däremellan, i juni, kommer kung Felipe av Spanien på visit till Storbritannien.

Från Kensington Palace meddelas att besöken sker på uttrycklig önskan från utrikesministeriet i London. Det budskap man vill förmedla är klart, enligt BBC: Storbritannien lämnar EU, men vi lämnar inte Europa.

- Kungligheterna är våra bästa ambassadörer. De tar alltid ett land med storm, säger den brittiske europaministern Alan Duncan, som var i Italien tillsammans med Charles och Camilla. Han är försäkrad om att charmoffensiven fyller sitt syfte.

- I en tid då så mycket handlar om politik, är det helt fantastiskt att Storbritannien har företrädare som står ovanför politiken.

Relationerna består även efter brexit

I en kommentar för Österrikes rundradio ORF betonar den brittiske ambassadören i Wien, Leigh Turner, de kungliga besökens betydelse för Förenade Konungarikets internationella relationer.

- Naturligtvis börjar man planera sådana här besök mycket långt i förväg, och besöket har ingen direkt koppling till brexit. Men klart att brexit finns i bakgrunden vid besöket, resonerar Turner.

Han säger att britterna på allvar vill visa andra EU-länder att de starka relationerna ska bestå, trots det brittiska utträdet.

- Det kan räcka med ett sådant här besök för att bevisa hur djupa, viktiga och varma de bilaterala förbindelserna är.

ORF, BBC, AFP, AP