Hoppa till huvudinnehåll

Den här Lovisaskogen kan stå kvar för evigt

En stig som slingrar sig uppåt
En stig som slingrar sig uppåt Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog,lovisa,Lovisa,rot,skogstig,stig

Den skogsbevuxna kullen strax utanför Lovisa centrum är inte stor men åsskogen med den gamla orörda tallskogen och den hotade kattfoten är sällsynt.

Bryggeribackens skog ligger på mindre än en kilometers avstånd nordväst från Lovisa kyrka, strax intill travbanan. Den skogsbevuxna kullen är på 1,35 hektar och Lovisa vill nu freda skogen.

Stig uppför åsen.
Stigen uppför åsen. Stig uppför åsen. Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog,skogstig,stigar

Bryggeribacken har tidigare ingått i en större åskedja. Nu är kullen till största delen beklädd med tallar. Eftersom jordmånen är sandig och torr stortrivs tallen här.

- Många av tallarna har sköldbark som visar att tallen har en hög ålder. Här finns också en svamp som heter tallticka som är en indikator på att det handlar om riktigt gamla tallar, berättar Heidi Lyytikäinen som är miljövårdssekreterare i Lovisa stad.

En tallticka på en tall
Tallticka. En tallticka på en tall Bild: Yle/Lone Widestam svampar,Tall (Träd),tallticka

En tall fotograferad nerifrån och uppåt så att en massa gamla kvistar syns i toppen av tallen.
Troll eller tall? En tall fotograferad nerifrån och uppåt så att en massa gamla kvistar syns i toppen av tallen. Bild: Yle/Lone Widestam gamla kvistar,grenar,kvistar,Tall (Träd)

De åsar som påträffats i Lovisa centrum kännetecknas av ett stenigt ytlager. Också på Bryggeribacken kryllar det av mossbeklädda stenar i olika storlekar. Det är antagligen också tack vare de många stenarna som skogen har bevarats i så gott som naturtillstånd.

- Det har varit för krångligt att komma hit med maskiner och hugga bort tallarna, därför har skogen fått stå orörd, säger Lyytikäinen.

En massa mossbeklädda stenar
Här är det lätt att leka inte-röra-marken. En massa mossbeklädda stenar Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog,skog,skogar,sten,stenar (naturligt objekt)

Glad att skogen bevaras

Längs med Gislomvägen går en dam på promenad med sin hund. Haren som låg på lur bakom en sten skuttar snabbt vidare in i skogen.

- Jag går dagligen här och rastar min hund. Jag ser ofta många vilda djur här, en dag såg jag till och med en grävling i skogen, berättar damen som vill vara anonym.

Hon är jätteglad för att skogen nu skall bevaras och hoppas på att den blir fridlyst. För bara några år sedan var skogen mycket större, fastän det nu bara finns en liten plätt kvar så är det bättre än ingenting.

- Den måste få finnas kvar, säger hon.

Ett gammalt träd med hål i
Ett gammalt träd med hål i Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog,skogar,träd

Kan bli fridlyst ännu i år

På måndagskvällen fick förslaget grönt ljus av stadsstyrelsen. Nu ska stadsfullmäktige säga sitt och sedan går ansökan vidare till NTM-centralen som i sin tur behandlar ärendet som en vanlig fredningsansökan.

- Vi borde få ett beslut ännu under det här året, säger Lyytikäinen.

Mossbeklädda stenar
Grönt är skönt. Mossbeklädda stenar Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog,mossa,skogar,sten

Redan 2010 då delgeneralplanen för området gjordes fastställdes det att Bryggeribackens skog ska reserveras för naturskyddsområde.

Men det är först nu, då miljöministeriet tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet har inlett en kampanj där de till ära av jubileumsåret för Finlands självständighet vill uppmuntra markägare att inrätta naturskyddsområden på sina marker som ärendet fått ny fart.

Orörd skog

Trots att det handlar om en liten areal så finns det ändå flera olika typer av skog på kullen.

- På sydsluttningen är skogen kargare jämfört med nordsluttningen. Här finns också lite lundartad skog och det beror på att här finns ett grundvattenpåverkat område som gör att vegetationen är frodigare, berättar Lyytikäinen.

Heidi Lyytikäinen sitter på en mossbeklädd sten
Heidi Lyytikäinen trivs i skogen. Heidi Lyytikäinen sitter på en mossbeklädd sten Bild: Yle/Lone Widestam heidi lyytikäinen,lyytikäinen

Stigen slingrar sig upp på åsen förbi den ena mossbeklädda stenen efter den andra. Blickar man upp mot himlen ser man tallens krokiga grenar.

Men väl uppe på åsen får skogen ett abrupt slut. Här har åsen grävts upp och där finns nu en sandig, brant sluttning som leder ner mot ett industriområde.

Inte precis den syn man helst önskar sig då man är ute på skogspromenad.

Gränsen mellan skogen och industriområde. Skog och sand.
Gränsen mellan det vackra och det mindre vackra. Gränsen mellan skogen och industriområde. Skog och sand. Bild: Yle/Lone Widestam bryggeribacken,bryggeribackens skog

Här vid den så kallade gränsen växer den hotade kattfoten som är en torrängsart.
En karta som visar var Bryggeribackens skog finns. Nordväst om Lovisa centrum.
Bryggeribackens skog är på gångavstång från Lovisa centrum En karta som visar var Bryggeribackens skog finns. Nordväst om Lovisa centrum. Bild: Google bryggeribacken,bryggeribackens skog
 • Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen pratar, våren 2017.

  Kris inom finländsk formel 1? ”Hellre skulle man alltid ha roligt”

  Svenska kvällstidningen Expressen målar upp blåvit F1-kris.

  Det är helt okej att andra inte är nöjda med mina prestationer. Det säger Kimi Räikkönen efter en tung start på säsongen. Då även Valtteri Bottas förlorat kampen inom teamet målar Expressen upp en blåvit F1-kris.

 • Runeberg ska få sin studentmössa.

  Visst ska Runeberg få sin mössa i Jakobstad

  Det blir traditionell mösspåläggning i Jakobstad.

  Det såg ut som om Runeberg skulle få stå ensam utan mössa i Jakobstad på valborgsmässoafton. Men med förenade krafter blir det traditionell mösspåläggning i alla fall.

 • Narinkens torg

  Person började brinna på WC i Kampen

  Räddningsverket ryckte ut till Kampen - människa brann.

  Räddningsverket kallades till kampen på lördagen då ett brandlarm hade utlösts på toaletten. Orsaken var att en människa brann.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • rådhuset i lovisa

  Olika uppfattningar i fallet Kaleva

  Beklagligt att företaget Eltete drogs in i konflikten.

  Stadsstyrelsen i Lovisa och utvecklingsdirektör Sten Frondén samt före detta stadsdirektören Olavi Kaleva har vitt skilda uppfattningar om trasslet kring en eventuell tomtaffär med företaget Eltete.

 • grännäs skola

  Två nya skolhus i Borgå för 10 miljoner

  Grännäs skola färdig 2018, Tolkis skola 2020.

  Projektplanerna för Tolkis skola och Grännäs skola i Borgå har blivit färdiga. Grännäs skola ska stå färdig i slutet av år 2018 och Tolkis skolas nya skolhus i februari 2020.