Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd hoppas på ryskt stöd för resolution om syrisk giftgasattack

Minst 58 människor dödades och över 160 skadades i den misstänkta giftgasattacken mot Khan Sheikou i Idlib
Minst 58 människor dödades och över 160 skadades i den misstänkta giftgasattacken mot Khan Sheikou i Idlib Minst 58 människor dödades och över 160 skadades i den misstänkta giftgasattacken mot Khan Sheikou i Idlib Bild: EPA/STRINGER Syrien,kemiska vapen

FN:s säkerhetsråd väntas i dag ta ställning till den misstänkta giftgasattacken i norra Syrien igår, då ett sextiotal människor dödades och över 160 skadades.

Offren visade klara förgiftningssymptom men FN-experter har inte ännu lyckats fastslå vilket slag av ett kemiskt vapen det kan ha varit frågan om.

De medicinska biståndsorganisationernas samarbetsorganisation UOSSM tror att det var något slag av saringas som användes i attacken att döma av symptomen.

UOSSM som har experter i norra Syrien, hävdar också att över 100 människor dödades och drygt 400 skadades då staden Khan Sheikhoun bombades på tisdag morgon.

Ett sjukhus där offren vårdades träffades några timmar senare av flera bomber, och även det kan betraktas som ett krigsbrott om uppgifterna stämmer.

USA, Storbritannien och Frankrike lade fram ett fördömande resolutionsförslag där man anklagar den syriska regeringen för attacken mot den rebellkontrollerade stad i provinsen Idlib i norra Syrien.

Ryskt ja för resolutionen?

Det är mycket möjligt att även Ryssland denna gång röstar för resolutionen eftersom det ryska försvarsministeriet medger att Khan Sheikhoun drabbades av en attack "med ett giftigt ämne."

Ryssland förnekade att det skulle ha bombat staden och vältrade över ansvaret på rebeller och det syriska flygvapnet.

Talesmannen generalmajor Igor Konashenkov säger att man igår registrerade en syrisk flygräd mot rebellernas vapenlager och ammunitionsfabrik i de östra delarna av Khan Sheikhoun.

Ryssland hävdar att lagren innehöll kemiska stridsmedel som utlöstes då vapenlagren träffades.

Ryssland har konsekvent försvarat den syriska regeringen i FN då den har beskyllts för kemvapen attacker, krigsförbrytelser eller omfattande brott mot mänskliga rättigheter

En misstänkt giftgasattack har krävt nästan 60 dödsoffer och över hundra skadade, bland dem många barn
Även Ryssland medger att Khan Sheikhoun drabbades av en "attack med ett giftigt ämne" En misstänkt giftgasattack har krävt nästan 60 dödsoffer och över hundra skadade, bland dem många barn Bild: EPA/IDLIB MEDIA CENTER Syrien,kemiska vapen,Idlib

Syrien blånekar

Syriens högsta militärledning försäkrar att man "inte har och aldrig kommer att utföra attacker med kemiska vapen."

Det syriska utrikesministeriet försäkrar att regeringen respekterar och följer den internationella Konventionen för ett förbud mot kemiska vapen, som Syrien ratificerade så sent som år 2013 efter hårda internationella påtryckningar.

FN gick då igenom Syriens lager och fabriker för kemiska vapen och man transporterade vapnen utomlands där de förstördes.

FN har ändå bekräftat att Syrien utförde minst tre klorgasattacker i rebellkontrollerade områden år 2014 och 2015. Klorgas säljs kommersiellt i Syrien men det är bannlyst om det används som ett kemiskt vapen.

Attacken väckte ilska och fördömanden

Den misstänkta giftgasattacken mot Khan Sheikoun har fördömts världen över, bland annat i grannländerna Turkiet och Israel.

Den turkiska utrikesministern kallade attacken för "ett brott mot mänskligheten" medan ministrar i Israel krävde att regeringen sammankallas till ett krismöte.

Israelerna är särskilt oroade över att Syrien kan tänkas leverera kemiska stridsmedel till Israels svurna fiende, den libanesiska Hizbollah-milisen som stöder Bashar al-Assad.

Källor: Reuters, AP, AFP, UOSSM, Yle

Läs också