Hoppa till huvudinnehåll

Fullt hus när Borgåbor får säga sitt om centrum - fula fasader får kritik

Arkitekt Sofia de Vocht i köpcentret Lundi i Borgå, där hon håller workshop
Arkitekt Sofia de Vocht i köpcentret Lundi i Borgå. Ett bra ställe att hålla workshop på konstaterar hon, intresset har varit stort. Arkitekt Sofia de Vocht i köpcentret Lundi i Borgå, där hon håller workshop Bild: Yle/Helena von Alfthan sofia de vocht

Borgåborna vill ha snyggare fasader och ett livligare torg. Arkitektkollektivet Uusi Kaupunki har fått i uppgift av Borgå stad att göra en plan för hur centrum kunde utvecklas.

I köpcentret Lundi har Borgåborna under onsdagen fått skriva in sina åsikter på stora flygbilder över Borgå centrum. Borgåborna efterlyser parkering under torget, snyggare fasader, och mera liv på torget. Arkitektkollektivet Uusi Kaupunki håller i en workshop där de samlar in åsikter om hur Borgå centrum ska utvecklas.

Borgåbon Irene Ketola har sagt sin åsikt om torget
Irene Ketola klistrade in sin lapp längst ner till höger på bilden över Borgå torg. Borgåbon Irene Ketola har sagt sin åsikt om torget Bild: Yle/Helena von Alfthan irene ketola

Irene Ketola bor bara några kvarter från torget. Hon klistrar upp en lapp där det står att att torgplatserna måste bli billigare, och att torgförsäljarna behöver sanitetslokaler.

- Om man vill att det ska vara mänskor på torget så måste man också ha försäljare där. Hur har man tänkt sig att locka torgförsäljare om det är för dyrt att hyra en plats? Om det inte finns försäljare och kunder på torget så är där dött, säger Irene Ketola.

Borgå torg är tomt en grå dag, i förgrunden ett kafebord där ingen sitter.
Mera liv på torget är något som Borgåbor efterlyser. Borgå torg är tomt en grå dag, i förgrunden ett kafebord där ingen sitter. Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå,borgå torg

Arkitekt Sofia de Vocht berättar att Borgåborna har kommit med många kommentarer om hur torget kunde utvecklas. Ett annat område som många vill utveckla är smågatorna mellan torget och gamla stan.

- En person sade att det har funnits ett bryggeri i Nimbuskvarteret, och föreslog att bryggeriet byggs på nytt. Det var en bra idé, säger Sofia de Vocht.

Miia-Liina Tommila från arkitektbyrån Kaleidoscope Nordic leder en workshop i köpcentret Lundi i Borgå
Miia-Liina Tommila från arkitektbyrån Kaleidoscope funderar på idéer för kvarteret där köpcentret Lundi finns. Miia-Liina Tommila från arkitektbyrån Kaleidoscope Nordic leder en workshop i köpcentret Lundi i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan miia-liina tommila

Arkitekt Miia-Liina Tommila berättar att intresset för workshopen varit så stort att de måste ta till fler klisterlappar eftersom molnlapparna de skaffat tog slut.

- Det är jättemånga som ser mycket potential i det här kvarteret. Många önskar sig en saluhall i centrum, där det skulle säljas lokala produkter. Borgå har blivit känt som ett kulinariskt utflyktsmål och det ryktet kunde stärkas. Det kunde också vara ett ställe för Borgåbor att köpa lokala produkter såsom fisk och kött. Här kunde också finnas ett bageri med kafé, säger Miia-Liina Tommila.

Grå fasad på Lundagatan i Borgå
"Fulaste byggnaden" har en Borgåbo skrivt om det här affärshuset vid Lundagatan. Kommentarerna är inte nådiga när det gäller affärsfastigheterna i kvarteren mellan busstationen och Mannerheimgatan. Grå fasad på Lundagatan i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå,affärsbyggnader,husfasad

Alla kommentarer är inte positiva. Både på workshopen och på nätsidan där Borgåbor lämnat in kommentarer skrivs det om fula hus och slitna fasader.

- Fasaderna mot torget ser inte helt fräscha ut, det önskar många en förändring på. Det här området kunde också vara bättre planerat med tanke på fotgängare och cyklister, man kunde utveckla området kring busstationen, säger arkitekt Miia-Liina Tommila.

invånarna har fått skriva in sina åsikter på en karta över Borgå centrum
Borgåborna fick på onsdag skriva in sina förslag på flygbilder över Borgå centrum. invånarna har fått skriva in sina åsikter på en karta över Borgå centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå

Utgående från workshopens resultat gör arkitekterna en sammanfattning av hur centrumområdet borde utvecklas. Planerna som kollektivet Uusi Kaupunki gör presenteras på en öppen tillställning i början av maj.

Det är Borgå stad som beställt planerna av arkitektkollektivet Uusi Kaupunki. Staden förhandlar med fastighetsägarna i centrum och utarbetar detaljplaneändringar för blivande byggande.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland