Hoppa till huvudinnehåll

Island lade fram lagförslag om lika lön – först i världen

Jublande medlemmar i det isländska Piratpartiet när de preliminära resultaten i parlamentsvalet kom, 29.10.2016.
Isländska kvinnor jublar över att kvinnornas inflytande i alltinget ökade efter valet i fjol höstas. Bilden är från piratpartiets valvaka Jublande medlemmar i det isländska Piratpartiet när de preliminära resultaten i parlamentsvalet kom, 29.10.2016. Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON piratpartiet i island

Island har som det första landet i världen lagt fram en lag om lika lön oavsett kön.

Lagen som stöds både av center-höger regeringen och oppositionen förpliktar företag och ämbetsverk att bevisa att de betalar samma lön för samma arbete åt kvinnor och män.

Social- och jämställdhetsminister Thorsteinn Viglundsson säger att lagen träder i kraft i januari om den som väntat godkänns av det isländska alltinget där nästan hälften av ledamöterna är kvinnor.

- Lagen innebär att företag och institutioner med 25 eller fler anställda måste certifiera sina löneprogram för jämställdhet, säger Viglundsson som anser att jämställdhet är en mänsklig rättighet.

Böter om företag inte följer lagen

Målet är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor skall ha utraderats både på den offentliga och privata sektorn senast år 2022.

Viglundsson säger att sådana företag som inte kan bevisa att de har infört lika lön kommer att bötfällas.

Han medger att lagen är betungande för företagen eftersom den medför nya förpliktelser för näringslivet men "fördelarna är samtidigt uppenbara."

Enligt Viglundsson har företagsledare som har bekantat sig med det nya systemet "märkt att de har fördelar av att de systematiskt går igenom lönebeslut."

Vigdís Finnbogadóttir.
Island utmärkte sig också då Vigdís Finnbogadóttir valdes till president år 1980. Hon var den första kvinnliga presidenten i Europa och världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud Vigdís Finnbogadóttir. Bild: EPA / ANTON BRINK Vigdís Finnbogadóttir,Island,presidenter

Finland på tredje plats

Lönegapet mellan män och kvinnor på Island är redan minst i världen och därefter följer Norge, Finland och Sverige.

I Finland är kvinnornas lön drygt 83 procent av männens löner men lönegapet har ökat under de senaste åren, enligt fackföreningsrörelsen.

- Lönegapet är ett olyckligt faktum på den isländska arbetsmarknaden och det är hög tid att vidta radikala åtgärder, vi har kunskapen och processerna som behövs för att utradera gapet, säger Thorsteinn Viglundsson.

Blomstrande ekonomi

Island har också tidigare utmärkt sig i jämställdhetsfrågor och det var det andra landet i världen efter Norge som införde kvinnokvoter i bolagsstyrelser.

Islands ekonomi klarar sig bra för närvarande och både turismen och fiskenäringen blomstrar.

Ekonomin växte med 11 procent under årets första kvartal och den ekonomiska tillväxten under hela fjolåret var drygt 7 procent.

Källor: AFP, Yle

Läs också