Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön gör sig av med bryggor?

Brygga renoveras.
Kejsarbryggan i Dalsbruk är en av kommunens bryggor. Liksom många andra av kommunens bryggor behöver den renoveras. Brygga renoveras. Bild: Yle/Monica Forssell brygga (IT),bygge

Kimitoöns kommun hyr ut cirka 500 bryggplatser på olika håll i kommunen. Enligt kommunens tekniska chef Greger Lindholm skulle kommunen i framtiden ha betydligt färre, kanske bara hundra platser.

- Det finns ett renoveringsbehov på flera av bryggorna. Det är klart att det är en ganska stor utgift att satsa om man ska ha dem i toppskick och det är också en orsak till varför vi bör se över vilka bryggor vi ska ha i framtiden och vilka företagare kan driva i stället, förklarar Lindholm.

Tekniska nämnden beslöt nyligen att en arbetsgrupp tillsätts för att kartlägga bryggsituationen i kommunen.

Icke-ortsbor betalar dubbelt mer än fastbosatta

Förutom att det är dyrt att upprätthålla bryggorna tvingar också ett färskt domslut kommunen att se över avgifterna.

Västanfjärds gästbrygga
Kommunens brygga i Lammala, Västanfjärd. Västanfjärds gästbrygga Bild: Yle/ Monica Forssell gästbrygga

Enligt ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen måste avgifterna för fast bosatta och icke-ortsbor vara desamma. Så är inte fallet i Kimitoöns kommun där deltidsboende betalar nästan dubbelt mer än ortsbor för sina bryggplatser.

Kimitoön måste alltså se över avgifterna, men om det är fastbosatta som ska få högre avgifter eller om deltidsboende ska få lägre, tål att funderas på.

- Problematiken är att om vi sänker avgifterna för dem som inte är bosatta på ön så förvränger vi marknaden och det försvårar de privatas uthyrning och det vill vi ju förstås inte. Men om vi höjer avgifterna för de fastbosatta blir det fråga om en ganska stor höjning, säger Lindholm och efterlyser en grundlig utredning för att man ska veta hur man vill ha det nästa år.

Man bakom skrivbord.
Greger Lindholm, teknisk chef i Kimitoöns kommun. Man bakom skrivbord. Bild: Yle/Monica Forssell greger lindholm

Men ska en kommun överhuvudtaget syssla med uthyrning av bryggplatser?

- Det är en bra fråga. Det är ju inte kommunens primära uppgift att ha bryggor men det är klart att det kan finnas gamla kontrakt som gör att det finns bryggor som kommunen måste ha kvar en tid framöver. Dessutom behöver ju kommunen någon enstaka bryggplats för sina egna behov och kanske vi måste ha någon gästplats också, säger Lindholm.

Tre män i arbetsoveraller på brygga som renoveras.
Tre män i arbetsoveraller på brygga som renoveras. Bild: Yle/Monica Forssell brygga (IT),Dalsbruk

I fjol sålde Kimitoöns kommun bryggan i Kärra åt en lokal företagare och i år kommer Kimitoön att avstå från bryggan i Söderlångvik. Bryggan är belägen på gårdens mark och kommunen säljer bryggan åt gården. Kommunen förhandlar också som bäst om bryggan i Genböle.

Flest bryggplatser har Kimitoöns kommun i Dalsbruk. För en plats som är under 6 meter lång betalar en Kimitoöbo ca 170 euro per år och en icke-ortsbo ca 340 euro per år.

Avgifterna för bryggplatserna höjdes senast år 2012 men har inte justerats sedan dess. Orsaken till avgiftshöjningen för fem år sedan var att man ville garantera att inkomsterna skulle räcka till för att underhålla bryggorna.

Korrigering 6.4 kl 7.51 ordet båt har bytts ut mot plats i meningen avgifter.