Hoppa till huvudinnehåll

Koivukangas: HJK tar guld och PS Kemi tar hissen ner

Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas tippar ligan. Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas. Bild: Yle yle sporten

Inför avspark i Fotbollsligan väljer jag kallt att dra ett streck rakt igenom min projecerade sluttabell i ligan och klassa serien i en övre våning och en nedre våning. Dessutom kan man i bägge segmenten klart identifiera två andra grupper: eliten och bottenträsket.

I den övre våningen återfinns HJK, SJK, Ilves, IFK Mariehamn, FC Inter och VPS. Av dessa utgår jag från att HJK, SJK och Ilves är medaljlagen och utgör eliten i årets serie medan IFK Mariehamn, FC Inter och VPS måste lyckas överträffa förutsättningarna om de vill blanda sig i medaljstriden.

Övre våningen - Eliten

För HJK handlar 2017 om en återgång till det normala. Om och då serien avslutas med ett FM-guld för Finlands genom tiderna mest framgångsrika lag kommer man att ha vunnit sex av de nio senaste titlarna i serien. Det är, för att låna Joe Cocker och Jennifer Carnes att hamna ”Up where they belong” för de mesta mästarna. Materialet är helt enkelt överlägset alla andra och spetskompetensen hos Morelos, Yaghoubi och Tanaka gör HJK dessutom med största sannolikhet också ett roligt lag att titta på.

Atomu Tanaka och Alfredo Morelos firar mål.
Duon Atomu Tanaka - Alfredo Morelos kommer att leda HJK till guld. Atomu Tanaka och Alfredo Morelos firar mål. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Atomu Tanaka,Alfredo Morelos,HJK Helsingfors

SJK utmanar, men turbulensen i truppen har varit för stor för att nå ända fram. De yttre förutsättningarna må vara ypperliga och kistan bottenlös när det kommer till att förstärka laget, men Sixten Boström hinner inte bygga ett lag som vinner två av tre matcher på den korta tid han har sitt förfogande. IFK Mariehamn kunde ifjol springa iväg med seriesegern med endast 61 poäng (17 segrar totalt) som saldo men i år kommer ribban för ett FM-guld att landa på 70+ poäng och dit når inte dagens SJK (som förresten vann sitt FM-guld 2015 med 60 poäng).

Ilves rider in på bronspallen på en våg av idrottslig entusiasm inom staden. Fjolåret gick bra för Jarkko Wiss manskap, flera spelare fick sitt genombrott på gräset vid Tammela stadion och truppen andas ungdomlig iver och potential. När Tammerforsfotbollen levde sin senaste storhetstid gjorde man det under United-flagga men idrottsstaden i Birkaland är redo för en ny era av fotbollsdominans som inte andas plats och snabba cash utan anor, traditioner och hårt arbete.

Bakom medaljtrion snusar IFK Mariehamn, FC Inter och VPS på en europaplats.

Övre våningen - Euroutmanarna

IFK Mariehamn har inte försämrats på ett avgörande sätt, men saknar ändå just de spelartyper som lade grunden för guldet ifjol. Viitala, Orgill och Assis var en ryggrad som laget i utgångsläget saknar men lever däremot den estniske målvakten Andreas Vaikla och den påtänkte svenske mittfältskreatören Robbin Sellin upp till förhandshajpen kan det bära ända till medalj.

För FC Inter finns det mycket goda signaler i luften, men en överhängande hotfull aura svävar alltjämt över klubbens förehavanden. Att Shefki Kuqi är en hetlevrad tränare har knappast gått någon förbi, men han har ännu inte bevisat att han är en speciellt bra tränare. Nu har han haft både tid, resurser och arbetsro att skapa något med kraftig Shefki-stämpel på, huruvida det blir framgång, kräftgång eller fullständig implosion är omöjligt att förutspå och det är också något av charmen med att gå på fotboll i Åbo i sommar. Det och anfallarna Furuholm och Njazi Kuqi.

Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016.
Shefki Kuqis andra säsong i Åbo kan sluta i jubel eller raseri. Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi

I Vasa får man bland annat gå och se europeisk klubbfotboll på Sandviken i år, något som laget mot alla odds efter en horribel säsongsstart lyckades fixa med en stark slutforcering. Inom organisationen lämnar man ingenting åt slumpen och under Petri Vuorinen vänder man ut och in på varje detalj. Individuell fysträning, kostrådgivning, dataanalys och personlig feedback av ett brett tränarteam har skapat ett strålande ramverk, men i utgångsläget är truppen på tok för tunn för att leverera de resultat som staben skapar förutsättningar för. VPS har slagit in på helt rätt väg som fotbollsförening i Finland, men lagbygget blev lite på hälft.

Sen då?

På nedre plan huserar KuPS, RoPS, FC Lahti, Helsingfors IFK, JJK och PS Kemi.

I Kuopio, Rovaniemi och Lahtis verkar man gå en trist och intetsägande säsong till mötes, där sommaren går ut på att reta topplagen och plocka sina överlevnadspoäng från interna matcher och sammandrabbningar med bottenträskets trio, Helsingfors IFK, JJK och PS Kemi.

Nedre våningen - also rans

KuPS är en ny utmaning för Jani Honkavaara, som har ett gott rykte som tränare. Han får skapliga resurser till sitt förfogande och ärver ett projekt som tidvis stampat på stället trots goda signaler (speciellt från juniorproduktionsfronten). Med nyckelspelare som Otso Virtanen i mål, Sebastian Sorsa i backlinjen, Reuben Gabriel på mittfältet och Gbolahan Salami i anfallet finns pusselbitarna för framgång till klubbens förfogande, men trots förväntningarna landar laget på samma plats i tabellen som ifjol.

Gbolahan Salami.
Gbolahan Salami en otroligt viktig kugge för KuPS, men hur långt räcker det? Gbolahan Salami. Bild: Matti Raivio / All Over Press Gbolahan Salami

I Rovaniemi brottas man med sedvanliga problem, en stor omsättning på truppen under vinterhalvåret och sent anlända förstärkningar med mycket potential. Efter silveråret 2015 misslyckades Juha Malinen med att förvalta framgångens arv och föreningen tog ett steg bakåt. Ser man till försäsongen och truppens kvaliteter är det i år dags för ett steg i sidled för RoPS. Mest spännande för i år blir att se om Sakari Tukiainen kan leverera i den inhemska ligan.

FC Lahti har potentiellt ligans bästa mittfältare i Hendrik Helmke, men han har redan hunnit bli en seniorspelare och är både skadebenägen och oförutsägbar. Vilken Helmke som dyker upp i Lahtis avgör långt hur offensivt produktiva Lahtislaget kan vara. Målskyttet är en fråga som många grubblat kring när de granskat FC Lahtis trupp, Rafael saknas och Jasse Tuominen (10 mål ifjol) har dragit till Vitryssland. Laget spelar sina tre första matcher i serien på bortaplan i Seinäjoki, Tammerfors och Tölö och skulle behöva en bra start för att få medvind under 2017, annars blir det snålblåst och målsnålt och bottenstrid.

Nedre våningen - bottenträsket

Helsingfors IFK tar mycket plats i Fotbollsligan, men någon plats i täten kan man inte förutspå för laget utgående från försäsongens resultat och de signaler som hörs ur kamratleden. Den uteslutande inhemska spelartruppen har kvalitet i åldermännen Tomi Maanoja, Tommi Vesala, Mika Väyrynen och Juho Mäkelä men flera spelare behöver ännu ta det där sista steget för att blomma ut på seniornivå i den inhemska serien. Skulle det vara upp till fansen och deras passion vore det inga problem för IFK att hållas i serien, men på plan lär det bli svettigt i år igen.

Mika Väyrynen sitter på planen.
Mika Väyrynens och HIFK:s försäsong var ett fiasko. Mika Väyrynen sitter på planen. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Mika Väyrynen,HIFK Fotboll

JJK som lag och Jyväskylä som idrottsstad har bättre förutsättningar att livnära ett ligalag i fotboll än vad Kemi har. Tränaren Juha Pasoja (ironiskt nog hemma från Kemi) kommer att hålla sitt krigande gäng just ovanför PS Kemi under säsongen, även om det blir en strid på kniven. JJK var inte seriens bästa lag under 2016 i division ett och långt ifrån ett ligalag på pappret 2017. Däremot hade laget redan ifjol en förmåga att vända jämna matcher till sin fördel, och trots en stor omsättning fungerar det faktum att ingen tror på Harju-grabbarna som den tändvätska som krävs för överlevnad.

PS Kemi kom, såg och etablerade sig i serien, men här tar det roliga slut. Kontinuiteten har varit ett stort problem och tidvis kunde man ha installerat en svängdörr på omklädningsrummet. Aubrey David har potential att ge en defensiv stadga framför den rutinerade målvakten Oskari Forsman, men ett lag som lutar sig på Jussi Aalto för offensiva fyrverkerier lär nog bli besvikna. Hissen ner.

Hur tror du att de går? Kommentera och delta även du i #ligatipset2017.

Du hinner ännu.

Sluttabellen enligt skribenten:

1.HJK
2.SJK
3.Ilves

4.IFK
5.Inter
6.VPS

7.KuPS
8.RoPS
9.Lahti

10.HIFK
11.JJK
12.Kemi