Hoppa till huvudinnehåll

Lyssna och se på fiskgjusar som ruvar på Själö

Skärmdump från fiskgjusekameran på Själö 5.4.2017
Skärmdump från fiskgjusekameran på Själö 5.4.2017 Bild: Åbo universitet fiskgjuse

Åbo Yrkeshögskola och Skärgårdshavets forskningsinstitut har sedan 2006 haft en webbkamera installerad i ett fiskgjusbo på Själö. Nu har tekniken utrustats så att den inte bara förmedlar bild utan också ljud, så att man kan lyssna på hur det låter i boet.

Ett fiskgjuspar har för bara några dagar sedan slagit sig till rätta i boet och väntas börja ruva vid Valborg. Ungarna kläcks efter ungefär en månads ruvning.

Kameran har lockat miljontals tittare sedan den installerades. I vattnet i närheten av boet finns också en mätboj, som mäter vattenkvaliteten och förekomsten av blågröna alger i realtid.

Webbkameran kan hittas här.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland