Hoppa till huvudinnehåll

Macron klarade sig bra i stor fransk valdebatt

Mittenkandidaten Emmanuel Macron i direktsänd valdebatt den 4 april 2017 inför det franska presidentvalet-
Emmanuel Macron i den direktsända valdebatten den 4 april 2017. Mittenkandidaten Emmanuel Macron i direktsänd valdebatt den 4 april 2017 inför det franska presidentvalet- Bild: LIONEL BONAVENTURE / POOL Emmanuel Macron,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,presidentval

I Frankrike hölls igår kväll för första gången en direktsänd debatt med alla kandidaterna i årets presidentval. Det ledde flera gånger till bråk med ytterhögerns Marine Le Pen.

Under det fyra timmar långa direktsända debattprogrammet på nyhetskanalen BFM som följdes av miljoner franska tittare, fick de elva presidentkandidaterna möjligheten att presentera sina valprogram.

Kvällens enda applåder fick överraskande Philippe Poutou, arbetare i en bilfabrik och presidentkandidat.

- När vi arbetare kallas till polisförhör måste vi gå dit. Vi har ingen immunitet som vissa politiker har, sade Poutou och vände sig till ytterhögerns Marine Le Pen som nyligen vägrade inställa sig i ett förhör gällande korruptionsanklagelser i EU-parlamentet.

Detta fick valdebattens enda applåder.

Poutou, som är kandidat för lilla Nya antikapitalistiska partiet, har inga chanser att bli Frankrikes president.

Det har däremot mittenkandidaten Emmanuel Macron, som även han satte ytterhögerns Marine Le Pen på plats.

Ytterhögerns kandidat Marine Le Pen i tv-debatt den 4 april 2017 inför det franska presidentvalet.
Marine Le Pen fick kritik från många håll i tv-debatten. Ytterhögerns kandidat Marine Le Pen i tv-debatt den 4 april 2017 inför det franska presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Marine Le Pen,Front National,valdebatt

- Madame Le Pen, man kan inte acceptera dessa lögner som man hört i flera decennier och som redan er pappa Jean-Marie Le Pen höll på med, sade Macron för att kritisera ytterhögerkandidatens valprogram.

Macron fortfarande favorit

Enligt en snabb undersökning bland TV-tittarna i natt, skulle han enligt 27 procent vara den som är mest lämplig för presidentposten bland de elva kandidaterna.

Macron är dock redan i topp hos opinionsinstituten.

- Fast mycket kan hända innan första omgången av det franska presidentvalet, underströk programledaren Ruth Elkrief.

I stort diskuterades tre teman bland de nio manliga och två kvinnliga kandidaterna: arbetslöshet, sociala frågor och säkerhet.

Direktsänd tv-debatt i Frankrike den 4 april 2017 med alla kandidater inför presidentvalet.
De 11 franska presidentvalskandidaterna debatterade i fyra timmar. Direktsänd tv-debatt i Frankrike den 4 april 2017 med alla kandidater inför presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,tv-debatt

Frexit kastades fram

Vid flera tillfällen propagerade ett par högerkandidater för Frankrikes utträde ur EU, det så kallade Frexit.

Vid andra tillfällen gav flera höger- och vänsterkandidater olika argument för att frånta den ekonomiska eliten makten i samhället.

Marine Le Pen gjorde vid ett par tillfällen bort sig, när hon visade prov på bristande kunskaper i olika frågor.

Radikala vänsterns Jean-Luc Mélanchon var dock bäst i själva TV-debatten enligt 25 procent av tittarna. Han ansågs ha gett prov på klokhet då han som EU-vänlig även gav olika lösningar på vissa av Frankrikes många problem.

Mélanchon rusar sedan ett tag starkt uppåt i opinionsundersökningarna. Många är de politiska bedömare som spekulerar i om han kan bli en av de två kandidater som får mest röster i första valomgången den 23 april. I så fall skulle han kunna gå vidare till finalen den 7 maj.

Korruptionsanklagade Fillon vägrar erkänna misstag

Högerns korruptionsanklagade kandidat François Fillon blev flera gånger påhoppad av konkurrenterna.

När programledaren undrade hur han skulle kunna bli en fläckfri president, svarade han att han inte begått några misstag.

- Jag vägrar att svara på liknande anklagelser från journalister som bara har försökt få bort mig från den här presidentkampanjen, sade Fillon.

41 procent av väljarna vet ännu inte vem de ska rösta på. Upp till 30 procent kan komma att bojkotta valet på grund av allmän misstro till presidentkandidaterna.

Text: Johan Tollgerdt

Läs också