Hoppa till huvudinnehåll

Man i Karleby tände eld på huset där pappan sov

Lagbok i Vasa hovrätt.
Lagböcker. Lagbok i Vasa hovrätt. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa hovrätt

En man i Karleby står åtalad för att ha försökt döda sin funktionshindrade pappa genom att tända en eldsvåda under centraldammsugaren. Pappan vaknade och lyckades ta sig ut. Åklagaren yrkar på 13 års fängelse.

En tidig novembermorgon 2012. Sonen tänder en eldsvåda under centraldammsugaren. Pappan som är sjuk och funktionshindrad sover i huset. Efter att ha anlagt eldsvådan försvinner sonen till några vänner.

Av en tillfällighet vaknar pappan, huset är rökfyllt och han lyckas ta sig ut.

Dagen efter kontaktar sonen försäkringsbolaget och försöker få över 250 000 euro i skadeersättning. På försäkringsbolaget blev man misstänksam och ersättningen betalades inte ut. Istället blev det polisundersökning.

I undersökningen framkom att sonen sökt på internet efter bland annat artiklar om bränder i centraldammsugare. I den kriminaltekniska undersökningen framgick att golvet under dammsugaren antänts, troligen med etanol.

Sonen står nu åtalad för mordförsök, alternativt för att ha orsakat fara. Eftersom sonen också försökt få ut skadestånd av försäkringsbolaget ingår ett åtal för försök till bedrägeri.

Förutom den åtalade ska 12 vittnen höras. Åklagaren yrkar att den åtalade ska dömas till 13 års fängelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten