Hoppa till huvudinnehåll

För många utlänningar i fotbollsligan? – ”Orolig över vad som händer våra 17-18-åriga spelare”

HJK:s Anthony Annan och IFK Mariehamns Brian Span har varit tongivande spelare för sina klubblag.
HJK:s Anthony Annan och IFK Mariehamns Brian Span har varit tongivande spelare för sina klubblag. HJK:s Anthony Annan och IFK Mariehamns Brian Span har varit tongivande spelare för sina klubblag. Bild: Yle/Tomi Hänninen fotboll,Anthony Annan,Brian Span,HJK Helsingfors,IFK Mariehamn

Finländska fotbollstränare oroar sig över antalet utländska spelare i ligan. Statistiken ger ändå ingen grund för pessimism.

Flera finländska ligatränare värnar om framtiden för finländsk fotboll, vid sidan om framgången för deras egna lag.

Jarkko Wiss, Juha Malinen och landslagstränaren Markku Kanerva vill att man ger mer speltid åt unga finländska spelare. Spelarna Mehmet Hetemaj och Sebastian Sorsa tycker däremot att läget är rätt bra just nu.

Enligt transfermarkt.com har fotbollsligan en betydligt mindre andel utländska spelare jämfört med de övriga nordiska ligorna. 23,9 procent av ligaspelarna i Finland är utländska. I Allsvenskan är siffran 32,1 procent, i den norska Elitserien 33,2 procent och i den danska Superligan 36,6 procent.

I division ett i Finland är 20,5 procent av spelarna utländska.

Jarkko Wiss, cheftränare för Ilves

– Om man ser på ligan och division ett har vi en hel del utländska spelare. Det är alltid fint när vi har duktiga utländska spelare men vi har för många utlänningar.

Borde klubbarna göra avtal om hur många utlänningar man får ha på planen samtidigt?

– Tidigare har det funnits visioner om minimilön för utländska spelare, och då skulle man satsa främst på riktigt duktiga förstärkningar. En sådan regel har ändå inte gått att genomföra.

Jarkko Wiss har imponerat som tränare för Ilves.
Jarkko Wiss har imponerat som tränare för Ilves. Jarkko Wiss har imponerat som tränare för Ilves. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jarkko Wiss

– Jag är orolig över vad som händer våra 17-18-åriga spelare. Borde vi kanske tillsammans med Bollförbundet komma överens om att samtliga ligalag ska ha ett reservlag i division två som inte kan åka ur serien? Det kunde vara ett steg i rätt riktning.

Så du strävar efter att ha ett så inhemskt lag som möjligt i Ilves?

– Vi har tre utlänningar nu och jag tror att samtliga är bland de tio bästa i ligan på sin position. De är hos oss för att de ryms in i öppningselvan. Min princip är att jag inte tar in utlänningar som inte förstärker oss och inte är nära en plats i öppningselvan.

Juha Malinen, chefstränare för RoPS

– Nivån på de utländska ligaspelarna har stigit märkbart i fotbollsligan, men alla tränare och klubbar bör komma ihåg att vi är här för att utveckla den finländska fotbollen. Om vi gör det måste vi alltså utveckla finländska spelare.

– Själv har jag valt den linjen för länge sedan. Ibland har det visserligen varit svårt att locka till sig unga finländska spelare om klubben eller jag som tränare inte varit ett attraktivt alternativ för dem.

Juha Malinens RoPS har sex utländska spelare i år, vilket är 23,4 procent av truppen.
Juha Malinens RoPS har sex utländska spelare i år, vilket är 23,4 procent av truppen. Juha Malinens RoPS har sex utländska spelare i år, vilket är 23,4 procent av truppen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Juha Malinen

– I juli gjorde jag ett beslut, då jag märkte vad som händer i A-landslaget, i juniorlandslagen och i Europacupmatcherna. Jag vill att vi har ett väldigt finskt lag och är väldigt lycklig över att vi fått så många unga och begåvade spelare till vårt lag.

Hurudan har utvecklingen varit gällande den här saken i fotbollsligan?

– Jasse Tuominen och Pyry Soiri är fina exempel och vi har haft många unga i vårt lag som klivit fram. Via de här exemplen är det lättare för andra att ta efter.

– Som man bäddar får man ligga. Jag har tyvärr varit tvungen att säga nej tack till tio inhemska juniorlandslagsspelare som velat komma till RoPS. Jag vill inte ta emot unga spelare ifall jag inte kan erbjuda en stor roll och mycket speltid åt dem, för det behöver de.

Mehmet Hetemaj, mittfältare i SJK

– Det låter alltid fint och bra att ge mer speltid åt unga spelare, men man får inte ge speltiden gratis. Enligt mig måste en ung spelare också förtjäna sin plats. Då växer de med tanke på framtiden. Utomlands kommer inget gratis. Om du fått något gratis här och får kontrakt utomlands kommer du sannolikt tillbaka om ett halvår.

Mehmet Hetemaj är en av de mest erfarna spelarna i SJK.
Mehmet Hetemaj är en av de mest erfarna spelarna i SJK. Mehmet Hetemaj är en av de mest erfarna spelarna i SJK. Bild: Yle/Tomi Hänninen Mehmet Hetemaj

– Jag vet att SJK har kartlagt en massa unga finländska spelare. Sådana spelare som kan hjälpa oss att vinna mästerskapet i år är inte så många till antalet. Vi behöver dem ändå med i klubben så att de växer i en krävande miljö och är våra nyckelspelare i framtiden. Om de lyckas kan de en dag komma ut till Europa och landslaget.

– Jag jobbar och umgås mycket med de unga i vår klubb. Jag ger råd åt dem och berättar vad jag gjorde rätt som ung, och vilka misstag jag gjorde så att de inte gör likadant. Så att de kan göra en bättre karriär än vad jag gjort.

Sebastian Sorsa, lagkapten för KuPS

– Fotbollsligan är ingen främlingslegion. Klubbarna har några utländska förstärkningar men grunden består ändå av inhemska spelare. Inte ska man lämna bort de utländska spelarna helt och hållet för det är ett faktum att det inte finns tillräckligt många inhemska spelare som håller liganivå.

– Jag vill inte se sådana lag som har endast utländska spelare, ifall vi inte talar om en klubb som HJK. På den punkten gör jag ett undantag eftersom vi också behöver flaggskepp och HJK vill vara ett internationellt topplag, det är deras strategi.

Rutinerade Sebastian Sorsa har bytt ut HJK mot spel i KuPS.
Rutinerade Sebastian Sorsa har bytt ut HJK mot spel i KuPS. Rutinerade Sebastian Sorsa har bytt ut HJK mot spel i KuPS. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sebastian Sorsa

– Jag förstår HJK:s strategi eftersom finländsk fotboll behöver det. Landslaget har inte hämtat med sig framgångar. Det för med sig positiva vibrationer till vår fotboll om en klubb klarar sig i Europa.

– Då en mindre ligaklubb får chansen att möta spelare som Taye Taiwo och andra som spelat i topplag i toppligor, så utvecklas också spelarna i de mindre lagen då de lär sig att spela mot bra lag.

Markku Kanerva, chefstränare för landslaget

– Med tanke på landslagsverksamheten vore det bra ifall finländska klubblag skulle ge mer speltid åt finländska spelare, framför allt åt de unga. Jag upplever att fotbollsligan är en uppfostrarliga. Genom att ta ansvar och lyckas är det är en väg för unga spelare att komma utomlands.

– Det är lätt att säga så här, men alla lag vill ju nå framgång och uppskattar själva nivån på sina unga spelare. Om man väger mellan två jämna alternativ: en ung egen spelare och en utländsk, så hoppas jag så många som möjligt väljer det inhemska alternativet.

Har utvecklingen gått mot det bättre eller det sämre?

– Det varierar mellan klubbarna. Nu kommer vi i förbundet att följa med noggrant hur unga finländska spelare får ansvar i ligan. Det är viktigt att de får minuter.

– Till exempel HJK har en massa duktiga juniorer som har stuckit i väg till andra klubbar, till HIFK och Rovaniemi. Det blir kul att följa med hur de kommer att prestera. Det är fint gjort av HJK att de inte med våld försöker behålla dem utan låter dem få erfarenheter på annat håll. De torde ju ha möjlighet att återvända sedan till sin fostrarförening.

Hur hög är tröskeln för en ung ligaspelare att få en chans i landslaget under din ledning?

– I Abu Dhabi hade vi tio spelare från fotbollsligan i matcherna mot Marocko och Slovenien. I matcherna mot Turkiet och Österrike hade vi med oss två spelare från ligan. Det är alltså inte omöjligt.

Markku Kanerva.
Markku Kanerva har koll på ligaspelarna men tröskeln till spel i landslaget är hög. Markku Kanerva. Bild: EPA Markku Kanerva

– Att stiga direkt till landslaget från ligan är möjligt, men för de flesta har vägen gått via ansvar i en utländsk klubb först. Vi anser ändå att det är viktigt att följa med fotbollsligan där nivån är helt bra. Steget till kvalmatcher mot exempelvis Turkiet, Kroatien och Ukraina är ändå stort.

– Med tanke på framtiden är det ändå viktigt att vi har koll på spelarna i ligan. Om en utländsk tränare kontaktar mig för att fråga om en finländsk spelare, så kan jag underlätta spelarens karriärutveckling genom att ge positiv information.

En spelares väg utomlands blir ju också lättare om han först får möjligheten att visa upp sig i landslaget?

– Det är ju en statusfråga, utan vidare. Förstås, om signalen är sådan att spelaren är klar för att kollas upp i landslaget så funderar jag på saken. Tävlingen är ändå på sätt och vis tuff. Spelaren måste ha vissa egenskaper för att jag ska förbise en annan kille i laget.

– Om jag tänker på min post så måste jag också se in i framtiden och ta in den nya killen vid ett lämpligt tillfälle. Tiden och platsen är viktig och måste därför väljas noga, det gynnar både laget och spelaren.

Situationen ser ju intressant ut om man ser några år framåt på kommande kval, i och med unga spelare som Jasse Tuominen och Mikael Soisalo har flyttat utomlands. Hur många nya killar kommer vi att få se i landslaget?

– Nyckelfrågan efter flytten utomlands är hur mycket spelarna får ansvar där och hur väl de tränas i deras nya omgivning. Man behöver rutin eftersom steget till kvalmatcher är stort.

Uppmuntrades du av Fredrik Jensens exempel då en ny kille tog för sig genast i sin debut?

– Killen fick en drömstart. Fredrik håller säkert ändå is i magen och vi måste vara tålmodiga och följa med hans utveckling under en längre tid. Han är med i U21-landslaget också, men det var belysande att få se honom i landslaget. Killen är bara 19 år och tog för sig då han fick chansen.

– Moshtagh Yaghoubi debuterade också. Det är glädjande för en tränare när spelarna kommer med öppet sinne och lyckas. Det betyder inte att de tar en plats i öppningselvan direkt men båda gav positiva signaler.

Finns det för många utlänningar i fotbollsligan?

Nej, spelarna utvecklas bäst då de inte får något gratis och får spela mot internationella proffs.
62.8% (113 röster)
Ja, ligan måste fokusera på att utveckla inhemska spelare genom att ge dem mer speltid.
37.2% (67 röster)
Antal avgivna röster: 180