Hoppa till huvudinnehåll

”Norden är ljusår före Hollywood när det gäller jämställdhet”

Filmproducenten Annika Sucksdorff.
Könsfördelningen i filmbranschen är för det mesta stereotypisk, berättar filmproducenten Annika Sucksdorff Filmproducenten Annika Sucksdorff. Bild: Privat Helsinki Film,annika sucksdorff

Kvinnornas andel i filmindustrin är häpnadsväckande låg. Därför har filmdatabasen Imdb infört F-märkning av filmer. F står för Female, alltså kvinna.

En av 50 filmer, kortfilmer eller dokumentärer på Imdb har F-märkts. Filmer som får denna märkning är antingen skrivna eller regisserade av en kvinna eller innehar en betydelsefull kvinnlig karaktär. Endast 16 filmer på listan uppnår guldstandarden med alla tre kriterier uppfyllda. Alla filmer som i teorin förtjänar tre F är ändå inte med på listan. Trots det är det ganska uppenbart att kvinnor är i rejäl minoritet i filmbranschen. Varför är det så?

Filmproducent Annika Sucksdorff, vd för Helsinki Film, tror att det har med uppfostran att göra och de olika könsrollerna barnen tilldelas redan som små.

Pojkar beröms mera för det de gör och flickor för hur de ser ut.― Annika Sucksdorff

- Pojkar beröms mera för det de gör och flickor för hur de ser ut. Detta sker redan när barnen är mycket små och det leder till att pojkarna får ett bättre självförtroende. Ett bra självförtroende är något filmbranschen kräver. Det är hård konkurrens inom filmbranschen och det är svårt att få foten in, säger Sucksdorff.

På samma spår är även Miia Haavisto, producent på Helsinki Film, som i en intervju för Helsingin Sanomat menar att kvinnor inom denna bransch i allmänhet inte är lika målmedvetna som männen. Haavisto säger att om en kvinna tar kontakt om ett projektförslag och får ett nej, nöjer hon sig med svaret och hör inte mera av sig. Medan en man genast föreslår ett möte och ringer flera gånger om, fastän svaret varit nej.

Sucksdorff säger att det inte bara gäller att uppnå en mera könsneutral uppfostran utan även att dagens kvinnor i arbetslivet vågar bli tuffare och ha en starkare tro på sig själva.

Men Finland då?

Imdb:s märkning talar mest för Hollywood. Enligt Sucksdorff är det inte lika dåligt med könsfördelningen inom filmbranschen i Finland och i övriga Norden.

- Norden är ljusår före Hollywood. Sverige toppar helt klart statistiken och börjar närma sig någon form av jämlikhet. Finland ligger för tillfället rätt lågt i jämförelse med Sverige men går mot en stadig förbättring, säger Sucksdorff.

Island och Finland ligger kring samma nivå. Norge och Danmark befinner sig mitt i mellan Finland och Sverige.

Könsfördelningen inom branschen är rätt stereotypisk.― Annika Sucksdorff

Könsfördelningen inom branschen är rätt stereotypisk. Männen sköter mest tekniska saker som ljus och kamera och har rollerna där man få skina, som regissör och manusförfattare.

- Det är de som får stå och ta emot Jussi-statyetterna, säger Sucksdorff.

Kvinnorna sköter kulissarbetet - produktionsledarskap, smink och kläder. Som producent ansvarar man för en bred process som involverar mycket människor och tidtabeller, kontrakt och budgeter. Det kan i värsta fall jämföras med en otacksam mammaroll.

- Man ser en klar koppling till gammaldags rollfördelning mellan kvinnor och män i hemmen, säger Sucksdorff.

Filmbranschen kräver mod och styrka

- Ha stort mod och en stark tro på dig själv.

Det rådet ger Annika Sucksdorff till unga kvinnor som strävar efter en karriär inom filmindustrin. Hon påpekar att det inte är något enkel jobb. Det är både svårt att få jobbet och ett svårt jobb att sköta.

- Men det är ett jätteroligt och givande jobb. Våga slänga in dig i nya situationer. Erfarenheter får du i jobbet, försäkrar Sucksdorff.