Hoppa till huvudinnehåll

Nu finns det en svensk-nordsamisk frasordbok

Projektet Säg det på samiska har lanserat en nordsamisk-svensk frasordbok på webben.
Projektet Säg det på samiska har lanserat en nordsamisk-svensk frasordbok på webben. Bild: Katri Koivula samisk kultur,samiska,nordsamiska,ordböcker,fraser,säg det på samiska

Mo hurgá? Så lyder frasen ”hur går det?” på nordsamiska. På onsdag lanserades en svensk-nordsamisk ordbok inom ramen för projektet ”Säg det på samiska”. – I bästa fall lyckas vi återuppliva de samiska språken, säger dokumentärfilmaren Katri Koivula som håller i trådarna för projektet.

”Säg det på samiska” sajten innehåller både en frasordbok, dokumentärer om hur det är att vara samisktalande i dagens Finland och lärandeinnehåll som gjorts uttryckligen för lärare. Sajten har tidigare funnits på finska men har nu lanserats också på svenska.

- Vårt mål är att låta folk bekanta sig med de olika samiska språken och de som talar dem. Samtidigt vill vi jobba med att återuppliva språken och sprida information och samisk kultur, säger Katri Koivula.

Idén till frasboken lär ha uppstått då Koivula satte sig vid samma bord som samiska poeten Niillas Holmberg i en bar I Helsingfors. Koivula bad Holmberg att lära henne några fraser på nordsamiska. Senare föddes idén om en hel frasordbok.

- Folk har varit jätteivriga över frasordboken. I fjol lanserade vi en hashtag #sanosesaameksi genom vilken vem som helst kunde föreslå fraser som skulle finnas i vår ordbok. Närmare en tredjedel av de fraser som nu finns i ordboken har kommit som förslag via publiken.

Fem nordsamiska fraser

Vad betyder Buorre iđit?

Vad betyder oaidnaleapmai?

Vad betyder ráhkistan du?

Vad betyder buorre borranlusttu?

Vad betyder hirbmat gomát?

Dokumentärfilmaren Katri Koivula och poeten Niillas Holmberg.
Katri Koivula och Niillas Holmberg är eldsjälarna bakom projektet "Säg det på samiska". Dokumentärfilmaren Katri Koivula och poeten Niillas Holmberg. Bild: Annukka Pakarinen Niillas Holmberg,säg det på samiska

Lärare har också tagit materialet till sig.

- Vi har fått mycket tack från lärare för vårt lärandeinnehåll. Det har använts i skolor runtom i Finland för att sprida information om den samiska kulturen.

- Det innehåll vi gjort inom projektet har också fått spridning på sociala medier. Till exempel har vår ”Snabbguide till den samiska kulturen” delats närmare 600 gånger och nått över 100 000 mänskor.

I framtiden ska finländarna veta mera om samer

Finländare känner väldigt dåligt till de samiska språken och kulturen, menar Koivula. Hon hoppas att projektet leder till att finländare intresserar sig mera för samer överlag.

- I bästa fall lyckas vi återuppliva de samiska språken. Den finaste responsen jag fått hittills lyder så här: Säg det på samiska-ordboken är en gåva till mina vänner som vill lära sig och till mig som inte vill glömma mitt modersmål.

Nu finns ordboken endast på nordsamiska men Koivula har planerat på att publicera ordböcker också på skoltsamiska, enaresamiska och engelska.

Länk till sajten "Säg det på samiska".