Hoppa till huvudinnehåll

Odlingslådorna i Åbo blir fler och färggrannare

Salladsodling i odlingslåda.
Salladsodling i odlingslåda. Bild: All Over Press grönsaksland,trädgårdar,hobbyer,stadsodling,stadsodling

Åbo erbjuder också i år sina invånare möjligheten att odla i låda, så gott som var som helst på stadens mark. Nu får stadsodlarna också fria händer att måla och dekorera själva lådorna.

Då konceptet testades ifjol överträffades förväntningarna på många fronter.

- Vi fick leverera fler lådor än tänkt, 350 stycken runt om i staden. Vi fick mycket positiv respons av odlarna, och de i sin tur hade fått positiv respons av förbipasserande, vänner och grannar. I år blir det säkert ännu fler lådor som vi kör ut, säger Anna-Maria Märsynaho vid Åbo stad.

Mängden positiv respons och ivriga odlare ledde till beslutet att fortsätta med projektet i åtminstone ett år till. Över nittio procent av invånarna som var med förra sommaren ville behålla sin låda och fortsätta stadsodla också i år. Dessutom erbjuder staden 100-150 nya lådor.

dagisbarn tittar ivrigt ner i de odlingslådor Åbo stad placerat ut för att se om där växer något.
Ivriga barn kollade redan i mars om det dykt upp någonting i odlingslådorna. dagisbarn tittar ivrigt ner i de odlingslådor Åbo stad placerat ut för att se om där växer något. Bild: Yle/Linus Hoffman Dagisbarn,daghem,barnträdgårdslärare,barn (åldersgrupper),utomhusidrott,odlingslådor

Nytt för i år är att odlarna får dekorera trälådorna. Den som vill kan måla sin låda och på så sätt bidra med extra färgprakt i stadsbilden. De allra flesta odlade ifjol nyttoväxter, men en del av lådorna hade också blommor.

Hur kommer det sig att lådorna blev en hit? Märsynaho gissar på flera orsaker.

- En orsak är säkert att det är lätt börja, tröskeln är låg. Lådorna och myllan hämtas till platsen och till exempel familjer med barn kan lätt komma igång och behöver inte ta sig långa vägar till kolonilotter.

- Glädjen i att få följa med växterna är säkert en annan orsak, och dessutom har det skapats gemenskaper kring odlingslådorna.

Kålodlibg i odlingslåda.
Kålodlibg i odlingslåda. Bild: All Over Press växter,grönsaksland,grönsaker,näringsväxter,trädgårdar,farming,stadsodling,odlingslåda

De allra flesta odlinglådorna fick vara i fred förra sommaren. Det förekom en del snatteri, någon hade plockat på sig morötter och tomater från lådorna.

- Men i huvudsak gick det bra och odlarna fick sin skörd. En del "mysterieodlare" dök upp, det vill säga odlare som inte anmält sig men planterade egna växter i andras lådor. Men det löste sig och slutligen fanns det plats för alla.

Ett tjugotal nya odlare har redan anmält sig. Intresserade kan föreslå platser för odlingslådor fram till den 13:e april, eller så länge det finns lediga lådor. Så gott som alla allmänna platser kan komma på fråga, med några få undantag. Odlingslådor kommer inte att placeras i stadens så kallade representationsparker. Till dem hör parkerna vid Gamla stortorget och Åbo domkyrka, samt parken vid Åbo centralstation. Av praktiska skäl placeras odlingar inte heller på områden där flera evenemang ordnas, till exempel längs Aura ås stränder i centrum av staden.

Ett seminarium om stadsodling ordnas i Ämbetshusets auditorium (Självständighetsplan 2, andra våningen) på torsdag 6.4 kl. 18 - 20. Päivi Lehtonen berättar om vildörter som kan odlas i staden och hortonom Marianne Blom-Salola ger tips för odling i låda. Programmet är på finska.

Läs också