Hoppa till huvudinnehåll

Östnylänningarna har varit flitiga på att ta sig till valbåsen

Förhandsröstning i varuhuset Lundi i Borgå
Borgåborna förhandsröstade i Lundi. Förhandsröstning i varuhuset Lundi i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan förhandsröstning,förhandsröstning,Kommunalvalet 2017

Förhandsröstningen inför vårens kommunalval avslutades på tisdagen. Borgåborna var bäst i klassen på att förhandsrösta i Östnyland.

Valdeltagandet i Pyttis var högre än någon av de östnyländska kommunerna. Där har hela 29,9 procent förhandsröstat. Borgå kommer på andra plats med en förhandsröstningsprocent på 29,5.

Av Mörskomborna har 26,8 procent förhandsröstat och av Lappträskborna har 24 procent förhandsröstat.

Lägst är valdeltagandet hittills i Lovisa och Sibbo, där 21,7 procent har förhandsröstat.

Enligt uppgifter från Justitieministeriet ligger Borgå och Mörskom i topp tre vad gäller valdeltagande under förhandsröstningen i Nyland. Borgåborna var de näst flitigaste förhandsväljarna i Nyland och Mörskomborna de tredje flitigaste.

Varierad aktivitet

I hela landet har förhandsröstningen i allmänhet varit livligare än i senaste kommunalval.

Jämför man det östnyländska valdeltagandet med föregående kommunalval har Borgåborna, Sibboborna och Pyttisborna förhandsröstat mer aktivt den här gången.

I föregående val förhandsröstade 27,6 procent av Borgåborna, 19,1 procent av Sibboborna och 29 procent av Pyttisborna.

I Lovisa och Lappträsk har förhandsröstningen varit mindre livlig än i föregående kommunalval, då 26,3 procent av Lovisaborna och Lappträskborna förhandsröstade.

Också i Mörskom och Pyttis har förhandsröstningsprocenten sjunkit jämfört med föregående val då 27,7 procent förhandsröstade i Mörskom.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland