Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgare vill ha tidigare tågtur till Helsingfors

Resenärer i Karis stiger på 7.24-tåget.
Det har blivit svårare att ta sig till jobbet sedan tågturerna på kustbanan minskade, anser raseborgare. Resenärer i Karis stiger på 7.24-tåget. Bild: Yle/Christoffer Westerlund tågtrafik,Karis järnvägsstation,vr,Resekort och -biljetter,Karis

Tågpendlare i Raseborg önskar en riktigt tidig tågtur från Karis till Helsingfors. Det har blivit besvärligare att pendla med tåg sedan våren 2016, visar en färsk utredning.

Studerande Eetu Saloranta vid Hämeen ammattikorkeakoulu har gjort utredningen på uppdrag av Raseborgs stad.

De nya tågtidtabellerna trädde i kraft i slutet av mars 2016 då Y-tåget till Karis upphörde.

Svårare att ta sig till jobbet med kollektivtrafik

Över hälften av dem som svarat anser att det blev svårare att ta sig till jobbet med kollektivtrafik efter förändringarna i tågtrafiken för drygt ett år sedan. Nästan hälften har därför övervägt att oftare ta bilen till jobbet.

Om de gamla tågtidtabellerna återinfördes skulle drygt 60 procent av dem som nu oftare tar bilen överväga att i stället ta tåget

Nästan 40 procent har övervägt att flytta från Raseborg på grund av förändringarna i tågtrafiken.

Tidigare och flera tåg behövs

Ett tidigt tåg från Karis som är framme i Helsingfors före klockan 7 på morgonen ligger högt på önskelistan. Det första tåget startar nu från Karis klockan 6.30 och är framme i Helsingfors klockan 7.25.

Tågpendlarna i Raseborg önskar också flera tågförbindelser från Helsingfors till Karis efter klockan 16 och bättre synkroniserade bussförbindelser mellan Karis och Ekenäs.

De upplever det också som problematiskt att det finns färre sittplatser än tidigare i tågen under rusningstid.

Nöjda med stadens stöd och VR:s priser

Totalt svarade 226 personer på enkäten. Hälften av dem som svarade har gjort samma arbetsresa i åtminstone tre års tid.

De allra flesta är nöjda med stödet som Raseborgs stad erbjuder för arbetsresor. De är också nöjda med att VR har sänkt priset på tågresor.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland