Hoppa till huvudinnehåll

Stängd simhall i Hagalund betyder trängsel i Alberga

Hagalunds simhall utifrån. Fönstren är täckta med presenningar.
Hagalunds simhalls fönster är intäckta med presenningar under reparationerna. Tidigast i slutet av 2018 öppnar den igen. Hagalunds simhall utifrån. Fönstren är täckta med presenningar. Bild: Yle/ Karin Filén simhall

Den nya simhallen i Alberga hade enligt simhallschefen Ari Jaakkola i fjol 40 000 besökare i månaden. I år vid samma tid har siffran varit 50 000. De här besökarna, alltså tiotusen fler per månad, menar Jaakkola att främst är sådana som tidigare har brukat använda Hagalunds simhall.

- I fjol tyckte vi redan att vi hade mycket besökare i Alberga - men har man sett, det visade sig att det rymdes tiotusen till, säger simhallschef Ari Jaakkola.

Det blir ganska trångt.

Alberga simhall, gamla delen
Alberga simhall tar nu emot många simmare också från sydöstra Esbo. Alberga simhall, gamla delen Bild: Yle/Helena von Alfthan alberga simhall,simhallar

- Det här börjar nog närma sig smärtgränsen. Ibland under rusningstid tar skåpen i omklädningsrummen slut, och då får folk lov att köa innan de får köpa biljett.

Jaakkola berättar att man ändå sällan behöver köa längre än ett tiotal minuter för att få ett skåp. Oftast är det kvällstid det blir så här trångt, men också dagtid är det uppenbart att det nu finns en simhall mindre i Esbo, då simundervisningen för skolorna i Hagalund har flyttats över till de andra simhallarna.

Flytdynor på rad i simhall
Simundervisningen för barnen i Hagalund hålls i andra simhallar i Esbo, och likaså simskolorna. Flytdynor på rad i simhall Bild: YLE/Maria Helsing hjälpmedel

Den bästa tiden ifall man vill ta ut svängarna i bassängen är på vardagar strax efter klockan två innan eftermiddagsrusningen sätter igång. Då brukar det finnas gott om plats.

Esbovikens simhall har också haft lite fler besökare än normalt - också det enligt Ari Jaakkola på grund av att folk som normalt har simmat i Hagalund har sökt sig annanstans.

Hagalunds simhall är en funkispärla

Simhallen i Hagalund har varit stängd för reparation sedan sommaren 2016. Arbetet i bastur och duschutrymmen är snart klart, och nu kommer det att vara en paus då man kartlägger vad som ska göras härnäst och hur. Bland annat är det stora problem med fukt i betongen under bassängerna.

Simhallschefen Ari Jaakkola vet att det är många som är frustrerade över att de inte får simma där de brukar och där det är mest praktiskt för dem.

- Nog är det ju trist att veta att alla som skulle vilja simma inte har möjlighet till det. Men det finns inte mycket man kan göra. Simhallen i Hagalund är i så dåligt skick att den helt enkelt måste repareras.

Hagalunds simhall
På hösten 2015 kunde man ännu plaska här. Nästa gång man kan göra det är tidigast i slutet av 2018 Hagalunds simhall Bild: Yle/Carina Bruun hagalunds simhall

Detaljerna kring hur allt ska göras är ännu oklara. Det som står klart är att Museiverket precis som under den förra renoveringen kommer att vara inblandat, eftersom simhallen är en skyddad byggnad. Den är ritad av arkitekten Aarne Ervi och är en del i den kännspaka arkitekturen i Hagalunds centrum.

Den förra, grundliga renoveringen ägde rum så sent som 2005.

Simhallen kan öppna allra tidigast i slutet av år 2018.