Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles musikchef Johan Lindroos flyttar till Yle Radio Suomi

Johan Lindroos håller koll på UMK och Eurovision-tävlingarna även i år.
Johan Lindroos håller koll på UMK och Eurovision-tävlingarna även i år. Bild: Yle Kuvapalvelu de eurovisa,johan,johan lindroos,lindroos

Svenska Yles musikchef Johan Lindroos byter jobb inom Yle och blir musikchef för Yle Radio Suomi. Lindroos har jobbat på Svenska Yle sedan 2001.

Lindroos har varit musikchef för Yle X3M sedan 2011. Han tog över som musikchef också för Yle Vega 2015. Från och med första maj är han musikchef för Yle Radio Suomi.

- Att få jobba med Finlands största radiokanal, Yle Radio Suomi, är en enormt fin möjlighet och en jättestor utmaning. Jag ser verkligen fram emot att få vara med och utveckla Radio Suomis musikprofil, säger Lindroos.

Lindroos har jobbat på Svenska Yle sedan 2001 och har förutom jobbet som musikchef profilerat sig som Eurovisionskännare. Han har också jobbat som redaktör, producent och programledare.

Musiken i radion väcker känslor

Musiken i Yle Vega och Yle X3M väcker ofta starka känslor hos Svenska Yles publik.

Vad är den största utmaningen med att bygga en musikprofil för en radiokanal?

- Den största utmaningen, speciellt för en public service-kanal med ett brett uppdrag, är att musiksmak är något mycket personligt. Det finns inte bättre och sämre musik och det finns inte rätt och fel då det handlar om någons personliga smak. Det svåra är att bygga en profil så att de flesta lyssnarna kan tycka att de hittar någonting för dem.

Lindroos är ändå tacksam för all lyssnarrespons han fått genom åren.

- Det är ju för lyssnarna vi väljer musiken, det handlar inte om min personliga musiksmak utan det är musik för en mycket bred publik. Vi är medvetna om att alla inte kan vara helt nöjda hundra procent av tiden, men så är det då man bygger någonting för en stor publik.

"Det finlandssvenska musiklivet mår väldigt bra"

Hur tycker du den finlandssvenska musiken utvecklats under dina år som musikchef?

- Det har varit fint att under de senaste åren se hur det finlandssvenska musiklivet har blivit bredare och kvaliteten bara blivit bättre. Det finns massvis med talang i Svenskfinland och det finlandssvenska musiklivet mår väldigt bra just nu, säger Lindroos.

Det är ännu oklart vem som efterträder Lindroos som musikchef på Svenska Yle men arbetet med att hitta en ersättare påbörjas genast.

Yle förnyar hela sitt radio- och audioutbud under nästa år. Yles finska radiokanalers programutbud förnyas och Yle Areenas audioutbud utvecklas.

Förutom Johan Lindroos tillträder också Jorma Hietamäki som ny soundchef (soundipäällikkö).

Läs också

Nyligen publicerat - Bolaget

 • Svenska Yles samarbetsförhandlingar över

  Förhandlingarna avslutades den 19 maj 2017.

  Samarbetsförhandlingarna inleddes den 15 mars och omfattade 161 tillsvidareanställda personer inom Svenska Yles nyheter, fakta och fiktion, utgivning och verksamhetsutveckling.

 • Olli Mäenpää

  Mäenpää: Statsministern fick särbehandling av Yle

  Yle bör nu ta lärdom av fallet Terrafame, säger Mäenpää.

  Den ledningstyp som tillämpas vid Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet kan i förlängningen leda till problem med Yles ansvar och skyldigheter som public service-bolag. Risken med ett allt för juridisk ledarskap är att rapporteringen blir tandlös.

 • Pengar

  Lönerna och premieringen på Yle

  Information om lönerna och premieringen på Yle

  Lönerna på Yle bestäms utifrån uppgiftens krav och den individuella prestationen. När det gäller premiering följer Yle direktiven för statsägda bolag.

 • Ekonomisk rapportering

  Ekonomisk rapportering

  Ifråga om den ekonomiska rapporteringen baserar sig den interna kontrollen på definierade processer och tydliga roller och ansvarsuppgifter.

 • Yles arbetstagarn

  Intern och extern kontroll

  Information om kontrollmekanismerna på Yle.

  Yles interna kontrollsystem bygger på ramverket COSO ERM och den interna kontrollen utvecklas ständigt som del av bolagets planerings-, lednings- och verksamhetsprocesser.

 • Yles sändningstorn i Helsingfors

  Bolagstämma

  Information om Yles bolagsstämma.

  Yles ordinarie bolagsstämma ska hållas senast före utgången av maj.

 • Anna Forth ny innehållschef på Svenska Yle

  Forth tillträder i maj som innehållschef.

  Tillsammans med de två andra innehållscheferna, Kerstin Häggblom och Johan Aaltonen, ansvarar Forth för både det innehåll som Svenska Yle producerar och köper in.

 • Amie Borgar

  Amie Borgar Svenska Yles nya musikchef

  Musikchefen ansvara för musikprofilen i Svenska Yles kanaler

  Svenska Yle har utsett Amie Borgar till ny musikchef. Som musikchef kommer hon att ansvara för musikprofilen i Svenska Yles kanaler.

 • Premiering på Yle

  Styrelsen beslutar om utbetalning av premier

  Resultatpremier är ett ledningsverktyg som omfattar alla Yleanställda.