Hoppa till huvudinnehåll

USA varnar: Kan agera ensam om inte FN gör något efter gasattack i Syrien

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley visar upp bilder på offren i en gasattack i Syrien under FN:s säkerhetsråds krismöte. Över 70 miste livet i attacken, 20 av dem barn.
Nikki Haley visade upp bilder på offren i attacken. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley visar upp bilder på offren i en gasattack i Syrien under FN:s säkerhetsråds krismöte. Över 70 miste livet i attacken, 20 av dem barn. Bild: EPA/JUSTIN LANE Nikki Haley,FN:s säkerhetsråd

al-Assad, Ryssland och Iran har inget intresse i fred, konstaterade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i sitt anförande inför FN:s säkerhetsråd. Rådet höll under onsdagskvällen ett krismöte för att diskutera gasattacken i Syrien, som krävt över 70 liv.

Nikki Haley varnade i sitt anförande för att Trump-administrationen kan komma att vidta egna åtgärder mot kemiska attacker i Syrien ifall FN:s säkerhetsråd inte agerar.

Haley uppmanade säkerhetsrådet att godkänna den av USA, Storbritannien och Frankrike framlagda resolutionen som fördömer användandet av kemiska vapen, i synnerhet den attack i staden Khan Sheikun på tisdagen som krävt över 70 liv.

- al-Assad, Ryssland och Iran har inget intresse i fred. Den illegitima syriska regeringen, ledd av en man utan samvete, har begått otaliga grymheter mot sitt eget folk, sade Haley till säkerhetsrådet.

Många västländer har lagt skulden för gasattacken på den syriska regeringen och president Bashar al-Assad.

Ryssland använder vetorätt flitigt

Ryssland har ofta lagt in veto i ärenden som berör Syrien. I februari lade Ryssland sitt sjunde veto för att skydda al-Assad från västländers förslag att införa sanktioner mot Syrien på grund av misstankar om bruk av kemiska vapen.

Frankrikes FN-ambassadör François Delattre uppmanade Ryssland att sätta större press på den syriska regeringen.

- Ärligt talat behöver vi också ett Amerika som på allvar förbinder sig att hitta en lösning i Syrien, sade Delattre.

”Vi hade en plan”

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft ställde under säkerhetsrådets möte en direkt fråga till Ryssland: Vad är er plan?

- Vad är er plan för att stoppa dessa grymma, meningslösa attacker? Vi hade en plan och vi hade stödet, men ni stoppade den för att skydda al-Assad.

Rysslands svar var att landet har mer än en plan och den första är att bekämpa terrorism.

Enligt Ryssland är resolutionen som lagts fram oacceptabel och vidhåller att gasen kom från ett av rebellernas lager med kemiska vapen som började läcka efter bombningen.

Det två timmar långa mötet ajournerades utan omröstning. Förhandlingarna fortsätter nu bakom stängda dörrar.

Trump: Syrien har gått över gränsen

USA:s president Donald Trump varnade på onsdagen för att USA kan agera – Bashar al-Assads regering har gått över en gräns.

Gasattacken har ändrat Trumps syn på al-Assad; tidigare har fokuset varit på att utrota IS, inte att sätta punkt för inbördeskriget i Syrien, sade Trump under en gemensam presskonferens med Jordaniens kung Abdullah.

- Det har redan hänt, min attityd gentemot Syrien och al-Assad har förändrats väldigt mycket. Vi talar nu om en helt annan nivå.

Trump har tidigare motsatt sig ett större engagemang från USA:s sida i Syrien. Hur USA ämnar svara på gasattacken i Syrien nämnde Trump inte.

Källor: AFP, AP, Reuters, FNB-TT

Läs också