Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Offren i den misstänkta giftgasattacken visar symptom på nervgas

Offer för misstänkt gasattack i Syrien
Offren för attacken är civila, många av dem barn. Offer för misstänkt gasattack i Syrien Bild: EPA Syrien

Vissa av offren i gårdagens misstänkta giftgasattack i Syrien har symptom som tyder på nervgas, uppger Världshälsoorganisationen WHO.

WHO uppger att offren hade sympom av andnöd, men inga utvärtesskador. Det tyder på en kemisk attack.

Över 70 människor, 20 av dem barn, dödades i attacken i den rebellkontrollerade staden Khan Sheikun i Syrien i går efter att ryska och syriska stridsflygplan bombade staden. Bombningarna uppges ha fortsatt i dag.

FN:s säkerhetsråd hade förhoppningar om att Ryssland skulle stöda en resolution där man anklagar den syriska regeringen för attacken, men Ryssland uppger att resolutionen är oacceptabel. Enligt Ryssland kom den giftiga gasen från ett av rebellernas lager med kemiska vapen, som började läcka efter bombningen.

Många länder anser ändå att allt tyder på att det var den syriska regeringen som använde stridsgasen.

Federica Mogherini EU:s utrikeschef
EU:s utrikeschef Frederica Mogherini fördömde attacken. Federica Mogherini EU:s utrikeschef Bild: EPA Federica Mogherini

Dagens givarkonferens för Syrien, som hålls i Bryssel, har överskuggats av attacken.

- Efter att vi sett bilderna från Syrien igår kan jag inte låta bli att reagera, som politiker och mor, det är här vårt ansvar ligger, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Misstänkta giftattacker

Det är inte första gången som den syriska regeringen misstänks för gasattacker mot rebeller. 2013 anklagade man regeringen för att ha skjutit raketer med saringas mot rebeller i huvudstaden Damaskus.

President Bashar al-Assad nekade till anklagelserna och beskyllde rebellerna, men gick då med på att förstöra Syriens giftlager under påtryckning av USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.