Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Offren i den misstänkta giftgasattacken visar symptom på nervgas

Offer för misstänkt gasattack i Syrien
Offren för attacken är civila, många av dem barn. Offer för misstänkt gasattack i Syrien Bild: EPA Syrien

Vissa av offren i gårdagens misstänkta giftgasattack i Syrien har symptom som tyder på nervgas, uppger Världshälsoorganisationen WHO.

WHO uppger att offren hade sympom av andnöd, men inga utvärtesskador. Det tyder på en kemisk attack.

Över 70 människor, 20 av dem barn, dödades i attacken i den rebellkontrollerade staden Khan Sheikun i Syrien i går efter att ryska och syriska stridsflygplan bombade staden. Bombningarna uppges ha fortsatt i dag.

FN:s säkerhetsråd hade förhoppningar om att Ryssland skulle stöda en resolution där man anklagar den syriska regeringen för attacken, men Ryssland uppger att resolutionen är oacceptabel. Enligt Ryssland kom den giftiga gasen från ett av rebellernas lager med kemiska vapen, som började läcka efter bombningen.

Många länder anser ändå att allt tyder på att det var den syriska regeringen som använde stridsgasen.

Federica Mogherini EU:s utrikeschef
EU:s utrikeschef Frederica Mogherini fördömde attacken. Federica Mogherini EU:s utrikeschef Bild: EPA Federica Mogherini

Dagens givarkonferens för Syrien, som hålls i Bryssel, har överskuggats av attacken.

- Efter att vi sett bilderna från Syrien igår kan jag inte låta bli att reagera, som politiker och mor, det är här vårt ansvar ligger, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Misstänkta giftattacker

Det är inte första gången som den syriska regeringen misstänks för gasattacker mot rebeller. 2013 anklagade man regeringen för att ha skjutit raketer med saringas mot rebeller i huvudstaden Damaskus.

President Bashar al-Assad nekade till anklagelserna och beskyllde rebellerna, men gick då med på att förstöra Syriens giftlager under påtryckning av USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes