Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen vässar klorna – chans att skriva VM-historia

Finland tog en historisk seger över Kanada i gruppspelet. Ska damlejonen lyckas upprepa den bragden? Se matchen i kväll klockan 22.35 i TV2 och på Arenan.

Vad?

Finland möter Kanada i semifinalen dam-VM. Vinnaren går vidare till final, medan förloraren får göra upp om bronset. Redan i fjol var damlejonen snubblande nära att klå Kanada i semifinalen – men Kanada ryckte ifrån och matchen slutade 5–3 till Kanada. I år har laget en realistisk chans att skriva historia och ta sig till final.

Finlands utgångsläge

Målvaktsspelet. Noora Räty har spelat en lysande turnering och visat att hon är värd sin plats som självskriven förstakeeper. Lagkaptenen, backen Jenni Hiirikoski, har igen bevisat varför hon flera gånger har utsetts till bästa back. Landslagsrävarna Rosa Lindstedt och Minttu Tuominen hör också till klipporna i laget.

När Finland dessutom kan lägga in en målfarlig förstakedja med VM:s poängdrottning Susanna Tapani (3+5=8), Michelle Karvinen (1+3=4) och Riikka Välilä (1+1=2), samt lagets juniortalang 17-åriga Petra Nieminen (1+0=1), är det inte konstigt att chefstränaren Pasi Mustonen säger att det här är den bästa landslagstruppen under hans tid. Om det räcker för att slå Kanada två gånger i VM-turneringen återstår att se.

Kanadats utgångsläge

Trots Finlands seger i gruppspelet är Kanada nog kvällens förhandsfavorit. Men lönnlöven darrar nog fortfarande lite efter gruppspelsmatchen. Nu vet de att damlejonen jagar deras tidigare så självskrivna plats i finalen.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Kanada har mer eller mindre ett proffslag med dubbla OS-guldmedaljörer som lagkaptenen Marie-Philip Poulin, Haley Irwin, Meaghan Mikkelson och Shannon Szbados.

På pappret är Kanada ett klart starkare lag, men matchen spelas ju på is ...

Tidigare möten

Finland och Kanada har mötts två gånger den här säsongen före VM. I 4 Nations-turneringen i november vann Kanada med 3–0. I Nations Cup i januari drog damlejonen det längre strået och slog Kanada med 1–0. Snacka om stormvarning.

I gruppspelet vann Finland med 4–3 och retade upp kanadensiskorna rejält. Det var första gången något annat land än USA lyckats med konststycket.