Hoppa till huvudinnehåll

Dubbellön och natur lockade Henrika till Norge

Henrika Sandström
Henrika Sandström trivs i Norge. Henrika Sandström Bild: Privat henrika sandström

Borgåbon Henrika Sandström har sedan januari jobbat som sjuksköterska i norra Norge. Hon kommer i alla fall att jobba tills hennes ettåriga kontrakt tar slut, men troligen kommer hon att stanna längre i Norge.

Henrika bestämde sig inte enkom för lönens skull att flytta till Norge, trots att hon där får nästan dubbelt upp i lön. För henne var en stor drivande faktor naturen. Utöver det lockade även den norska arbetstakten.

- Arbetssättet är inte lika stressande som i Finland. Om det är bråttom på avdelningen så tas det gärna in en extra sjuksköterska eller vårdare, säger Henrika.

Henrika fattade tycke för Norge redan år 2012 då hon tillsammans med sin syster reste till landet för att hälsa på deras mamma, som då jobbade där som sjuksköterska. Henrika visste redan då att hon ska studera till sjuksköterska hemma i Finland.

Norrmännen beter sig litet som sydeuropéer och har inte så bråttom med att slutföra saker och ting. Detta tycker Henrika syns såväl i vardagen som i jobbet.

Ibland saknar jag den finska mentaliteten i arbetslivet.― Henrika

- Det är sällan någon stress och man tar saker som de kommer. Men därför saknar man ibland den finska mentaliteten i arbetslivet. I Finland är man van att då man ringt ett samtal till en läkare får man saken ordnad rätt snabbt. I Norge får man vänta längre. Jag vet att även andra finländare som jobbar i Norge är av samma åsikt, berättar Henrika.

Samtidigt påpekar Henrika att finska sjukskötare uppskattas inom den norska sjukvården tack vare detta. Finländarna har ett rykte om sig att vara ordentliga och skötsamma arbetstagare.

Största skillnaden från Finland är bristen på användning av teknologi enligt Henrika. I Finland är vi vana med elektroniska system där datorn och internet används mycket. Snigelposten används trofast i Norge.

- Man är van att allting sköts elektroniskt. Man har fått lära sig ett gammaldags system liksom. Visst uppdateras det hela tiden, men som sagt, norrmännen tar tid på sig, skrattar Henrika.

Norrmännen förstår bra finlandssvenskan

Henrika Sandström menar att patienterna och kollegerna har det lättare att förstå finlandssvenskan än rikssvenskan. De flesta vet också sedan tidigare att man talar svenska i Finland.

- Många norrmän menar att finlandssvenskan inte har någon brytning och därför är den lättare att förstå, säger Henrika.

Vidareutbildning kan locka Henrika hem

Henrika trivs bra i Norge. Naturen, arbetstakten och lönen är de faktorer som håller henne kvar idag. Om hon skulle vilja vidareutbilda sig inom något specialområde skulle hon dock välja att göra det i Finland.

- Finland är ett så modernt land. I Finland har vi det nyaste inom vården och tekniken och samma gäller utbildning, säger Henrika.

Nyligen publicerat - X3M