Hoppa till huvudinnehåll

Felicia och Vasas Flora och Fauna utmanar Vegatoppen - rösta här!

Vasas Flora och Fauna
Vasas Flora och Fauna utmanar Vegatoppen. Vasas Flora och Fauna Bild: Aja Lundegård Vasas flora och fauna

Den här veckan är Felicia och låten Window nr 9 den ena av Vegatoppens två utmanare. Den andra utmanaren är Vasas Flora och Fauna med låten En invasiv art.

Felicia Eriksson är känd från The Heartbeat Band, men ger nu ut eget solomaterial under namnet Felicia.

Hur ser din låtskrivarprocess ut?

- Det beror på lite grann, men oftast uppstår en berättelse eller en historia från en intressant titel eller fras, eller en berättelse om en människa eller ett intressant öde. Det är mycket tankar och bilder före det blir musik, berättar Felicia.

Skriver hellre om andra

Inspiration hämtar Felicia från filmer och annan visuell konst. En intressant människa som hon ser på stan kan också ge upphov till ny musik. Om sig själv skriver hon ändå inte så mycket.

- Alla som skriver musik lägger mycket av sig själv i sin musik, men då jag skriver låtar blir det mycket berättelser om andra. Hittills har jag inte berättat så mycket om mig själv i mina låtar, vilket väl gör att det ändå finns något slags barriär mellan mig och publiken. Till exempel Adele har ju typ sin dagbok ute för alla att se, vilket jag inte har. Alla har väl sina olika sätt att ge ut av sig själv, funderar Felicia.

Window nr 9 är Felicias första singel som hon själv har skrivit som soloartist.

- Det är en berättelse om en kvinna som berättar om sin vardag och sitt arbete, hon lever i sin egen värld i en utopi där hennes arbete som sexarbetare inte är problematiskt, där det inte finns någon problematik i det. Låten handlar om sexualitet och medmänskliget och makt, berättar Felicia.

Felicia Eriksson
Felicia Eriksson Felicia Eriksson felicia

Vasas flora och fauna strävar efter något nytt

Vasas flora och fauna grundades 2012 av Mattias Björkas och Iiris Viljanen, men efter inspelningen av debutalbumet Släkt med Lotta Svärd hoppade Viljanen av. Björkas fortsatte projektet tillsammans med Tina Kärkinen och pianisten Daniel Ventus. I augusti eller september i år kommer bandet ut med sin nya skiva, avslöjar Mattias Björkas.

I mars (2017) släppte Vasas flora och fauna singeln En invasiv art.

- Låten är något slags bild av en person som försöker bli kvitt sitt ursprung, som försöker ändra sin position gentemot omvärlden och har svårigheter med det och som inte lyckas fullt ut utan fastnar, förklarar Mattias. Han eller hon ser sig som en invasiv art i alla andra sammanhang än i det vana sammanhanget.

Första skivan var väldigt Vasa-rotad, hurudan tematik får vi se på det kommande albumet?

- Det blir nog också ett försök att på något vis ta sig från sitt urspung, det kändes som att förra skivan omedvetet doftade lite skolmusik, över hela produktionen. Nu blir det här ett försök att försöka ta sig bort och se vart det bär. Den kommer att låta lite annorlunda åtminstone, både text- och musikmässigt.

Sven Boom etta på Vegatoppen

Sven Boom fortsätter på toppen medan förra veckans utmanare Benjamin åker ut direkt. Också Lovana får se sig besegrad den här veckan. Stella Jonasson håller sig därmed kvar på listan med drygt 8% av rösterna.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 13:

Sven Boom / Av ständig oro: 14.47 %
Christer Nordström / Spela: 13.83 %
Guns Rosor / Ein flickå från lande: 11.9 %
Jonzons / För att vi ska få ha varann: 11.58 %
Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 11.25 %
Ronya Mariah / Angel: 10.93 %
Jepokryddona / Jack Lintel's Jig: 9.32 %
Stella Jonasson / Din ängel: 8.68 %
- - - - -
Lovana / 8 hours: 6.11 %
Benjamin / Bad Luck Love: 1.93 %

Rösta på Vegatoppen nr 14 här!

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen nummer 14 presenteras torsdag 6.4.2017 kl. 20.03 med repis lördag 8.4.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Stella Jonasson och Benjamin tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Yle Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också