Hoppa till huvudinnehåll

Lärare kränkte utländsk studerande - skolan betalar gottgörelse

Elever i ett klassrum
När kvinnan hade gått från klassrummet hade läraren uttalat sig osakligt om henne framför den övriga klassen. Elever i ett klassrum Bild: Wikimedia commons. klassrum

En lärare vid Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia kränkte en estnisk studerande framför hela klassen. Skolan har nu betalat en gottgörelse på 2 000 euro för diskriminering efter förlikning av diskrimineringsombudsmannen. Det är första gången det här sker.

Det var under en lektion i december i fjol som en kvinnlig lärare uttalade sig osakligt om en kvinnlig studerande i 20 års åldern och allmänt om karaktären och inställningen hos personer från Estland. Den estniska studeranden hade gått ut från klassrummet och läraren uttalade sig inför resten av klassen.

Lärare bad om ursäkt och skolan gav läraren en anmärkning. Studeranden kontaktade ändå diskrimineringsombudsmannen som bedömde att det handlade om trakasserier som förbjuds i diskrimineringslagen. Diskrimineringsombudsmannen har nu förhandlat fram en förlikning mellan skolan och den studerande. Förlikningen resulterade i en ursäkt från skolan och en gottgörelse på 2 000 euro för diskriminering.

"Allvarligt när en lärare trakasserar"

Det här var första gången som skolan efter förhandlingar hos diskrimineringsombudsmannen ersätter en studerande efter att en lärare agerat osakligt.

Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä är nöjd med slutresultet och påminner att skolan enligt diskrimineringslagen har en särskild skyldighet att säkerställa att trakasserier eller annan diskriminering inte förekommer.

- Det är särskilt allvarligt när en lärare utsätter en studerande för trakasserier. I detta fall har läraren gjort kränkande uttalanden inför andra studerande vilket är förnedrande. Mobbning är inte enbart en fråga som berör offret. När detta sker måste läroanstalten visa för alla sina studerande att lärarens agerande inte var acceptabelt, säger Pimiä i ett pressmeddelande.

Kirsi Pimiä står framför ett fönster. Hon är Diskrimineringsombudsman i Finland.
Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä. Kirsi Pimiä står framför ett fönster. Hon är Diskrimineringsombudsman i Finland. Bild: Yle/Anna Savonius Diskrimineringsombudsmannen,kirsi pimiä

Jobbar kvar

I det skriftliga förlikningsavtalet ber Omnia om ursäkt, förbinder sig att betala gottgörelse till studeranden och förbinder sig att granska sin verksamhet så att något motsvarande inte händer igen.

- Vi tar denna fråga på allvar och behandlar den tillsammans med personalen och studenterna. Vi samtalar och tar lärdom, säger Omnias direktör Sampo Suihko.

Den kvinnliga läraren jobbar kvar vid skolan.

Omnia erbjuder bland annat yrkesutbildningar, vuxenutbildningar och gymnasieutbildning för vuxna. Medlemskommuner i Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia är Esbo, Grankulla och Kyrkslätt.

Diskrimineringsombudsmannens byrå uppger att man utreder andra liknande fall för tillfället.

Läs också