Hoppa till huvudinnehåll

Lovisapolitiker litar på att stadsstyrelsen sköter Kalevafrågan

Kommunvapen på tak
Kommunvapen på tak Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,Kommunvapen,lovisa rådhus

Stadsdirektör Olavi Kaleva krävs på en utredning om ett tillsvidare hemligt näringslivsärende. Detaljerna är oklara, men hans situation beskrivs som allvarlig. SDP och SFP litar på stadsstyrelsen, men Kari Hagfors från Centern säger att fullmäktige borde informeras om förtroendet för stadsdirektören kan påverkas.

På tisdagen blev det klart att Lovisas stadsstyrelse kräver stadsdirektör Olavi Kaleva på en skriftlig utredning om ett tillsvidare hemligt näringslivsärende. Några mer detaljer vill stadsstyrelsen inte gå in på, men situationen beskrivs som allvarlig.

Kaleva har två veckor på sig att lämna in utredningen. Efter det får allmänheten kanske veta mer.

När det gäller ärendet så har det sagts att det är en allvarlig sak, vilket betyder att det kan vara så allvarligt att det gäller förtroende för stadsdirektören. Då borde gruppernas ordförande informeras.― Kari Hagfors

Fullmäktigegruppernas ordförande har inte heller fått mer information om vad ärendet gäller. Det säger obundne Kari Hagfors som är ordförande för Centerns fullmäktigegrupp.

– Nästa vecka har vi fullmäktigemöte och gruppernas ordförande samlas på tisdag kväll, så då kan vi kanske få någon information om stadsstyrelsen ger den, säger Hagfors.

Kan påverka förtroendet för stadsdirektören

Hagfors har frågat stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) vad det hela handlar om. Enligt Hagfors har han bara fått beskedet att det är allvarligt och att fullmäktige eventuellt informeras senare.

Han tycker ändå att åtminstone fullmäktigegruppernas ordförande borde få mer information redan i det här skedet.

Sedan är det en annan sak huruvida hela gruppen måste få informationen.

– När det gäller ärendet så har det sagts att det är en allvarlig sak, vilket betyder att det kan vara så allvarligt att det gäller förtroende för stadsdirektören. Då borde gruppernas ordförande informeras, tycker jag.

Kari Hagfors.
Arkivbild av Kari Hagfors. Kari Hagfors. Bild: Yle / Hanna Othman kari hagfors

Kari Hagfors konstaterar att han väntar på gruppordförandenas möte på tisdag, för att se om det kommer fram något där eller om stadsstyrelsen väntar på att Kalevas utredning lämnas in efter påsk.

Bra att hemliga ärenden inte läcker

Ordförande för SDP:s fullmäktigegrupp, Pertti Lohenoja, har ännu inte hört nyheten då Yle Östnyland ringer upp honom på onsdagen.

Han anser ändå att det är bäst att hemligstämplade ärenden hålls inom en så liten cirkel som möjligt.

– Jag tror nog att stadsstyrelsen sköter ärendet som det borde skötas. Ju fler människor som blandas in, desto större sannolikhet att informationen läcker. Då är det lätt att man börjar diskutera saker utan att veta alla detaljer, säger Lohenoja.

Enligt honom är det bättre att stadsstyrelsen inte informerar fullmäktige i förtid.

Otto Andersson pratar i Lovisa fullmäktige.
Arkivbild av Otto Andersson. Otto Andersson pratar i Lovisa fullmäktige. Bild: Yle/ Peik Henrichson Lovisa,lovisa fullmäktige

SFP:s gruppordförande Otto Andersson säger att han inte vill spekulera i frågan. Också han litar på att stadsstyrelsen sköter ärendet som det bör.

– Mer än det kommenterar jag inte innan jag har mer information, säger Andersson.

Artikeln har korrigerats 6.4.2017 klockan 7:55. Kari Hagfors är numera ordförande för Centerns fullmäktigegrupp.

Läs mera:

ÖN: Stadsdirektören i Lovisa Olavi Kaleva granskas

Olavi Kaleva, stadsdirektör i Lovisa måste ge en skriftlig utredning kring ett hemligt näringslivsärende. Det skriver tidningen Östnyland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland