Hoppa till huvudinnehåll

Nästan en miljard människor röker varje dag

Brinnande cigarrett.
Brinnande cigarrett. Bild: Yle/Rolf Granqvist cigarrett

Antalet tobaksrökare i världen ökar, enligt en ny vetenskaplig studie. Skillnaderna mellan olika länder är ändå stora.

Globalt sett röker var fjärde man och var tjugonde kvinna varje dag. Det är en nedgång med en knapp tredjedel för män och med en tredjedel för kvinnor jämfört med år 1990.

Något som kan förvåna många är att antalet dagliga rökare ändå totalt sett har ökat under de senaste åren - till 933 miljoner personer, enligt en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet den här veckan.

Det beror framför allt på att antalet människor i världen växer.

Tobaksindustrin stark på vissa håll

Flera länder har inte målmedvetet jobbat mot tobaksrökning enligt världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer, till exempel genom att höja tobakspriser och införa olika slags begränsningar.

Ett exempel är Indonesien, där tobaksrökning håller sig på en mycket hög nivå bland män. Ungefär varannan man i landet röker; alltså cirka 50 miljoner personer.

– Tobaksindustrins inflytande är jättestor i Indonesien och det syns. Andelen rökare där är så stor att det är hemskt, kommenterar Antero Heloma, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd THL.

För Finlands del visar färska siffror från THL till exempel att det bara är 12,3 procent av kvinnorna och 12,8 procent av männen i Finland som röker. Minskningen har varit flera procent per år.

Också i Danmark, Sverige och Norge har tobaksrökningen stadigt minskat under senare år.

"Motarbeta rökning ännu aktivare"

Men på global nivå fortsätter antalet rökare alltså att öka. Heloma säger att man borde satsa ännu mer resurser på att motarbeta rökning bland unga - särskilt i fattigare länder.

– Ett enkelt sätt är att höja tobakspriserna. Högre priser har nämligen särskild betydelse för att motarbeta rökning bland unga, säger han och tillägger:

– Och om man inte börjar röka när man är ung så gör man det oftast inte heller senare i livet.

Man kan dessutom begränsa hur synligt tobaksprodukter är framme i reklam och på butikshyllorna.

Mer än 11 procent av alla dödsfall i världen beror på tobaksrökning. Det är 6,4 miljoner dödsfall per år.

De fem länder som har flest dödsfall på grund av rökning är Kina (1,8 miljoner), Indien (743 000), USA (472 000), Ryssland (283 000) och Indonesien (180 000).

Länder med störst andel manliga tobaksrökare
Kiribati48 %
Indonesien47 %
Laos47 %
Armenien43 %
Grönland (del av Danmark)43 %
Vitryssland42 %
Ukraina41 %
Azerbajdzjan40 %
Demokratiska republiken Östtimor40 %
Länder med störst andel kvinnliga tobaksrökare
Grönland (del av Danmark)44 %
Bulgarien28 %
Grekland27 %
Montenegro26 %
Kroatien26 %
Kiribati25 %
Makedonien23 %
Ungern23 %
Österrike23 %

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kvällsmässa i Åbo domkyrka hedrade knivattackens offer

  Kyrkorna har varit öppna i Åbo under lördagen.

  Kyrkorna i Åbo och S:t Karins har under lördagen hedrat offren i fredagens knivdåd som krävde två människors liv. Åbo domkyrka ordnade också en kvällsmässa på lördagen för att minnas fredagens händelser.

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.