Hoppa till huvudinnehåll

S-Ö: Upprop att förhandsrösta polisanmäls i Närpes

En äldre kvinnas händer klistrar igen ett valkuvert.
Gemensam förhandsröstning i Närpes polisanmäls. En äldre kvinnas händer klistrar igen ett valkuvert. Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA val (samhälleliga händelser),demokrati,rösträtt,förhandsröstning,Kommunalvalet 2017

Ett upprop för gemensam förhandsröstning i Närpes blir polissak, skriver tidningen Syd-Österbotten. Invandrare uppmanades rösta tillsammans med kandidater och bjöds på kaffe.

Centralvalnämnden i Närpes kommer att polisanmäla ett offentligt upprop för att gemensamt förhandsrösta i kommunalvalet.

Centralvalnämnden vill att polisen utreder om det skett något som står i strid med vallagens stadganden.

Känt genom Facebook

Förvaltningssekreterare Markus Norrback som är sekreterare i centralvalnämnden i Närpes säger till tidningen att uppropet blivit känt via Facebook.

I uppropet har människor uppmanats att komma och förhandsrösta samtidigt som en kandidat och efter röstningen har man bjudit på kaffe.

Uppropet på Facebook var skrivet på flera språk och riktade sig till personer med invandrarbakgrund. Det är förbjudet att försöka påverka någons röstningsbeteende eller att göra valreklam i vallokalen.

Rösta med kandidaterna

På måndagkväll kom en grupp på omkring 30 personer till vallokalen för att rösta. I sällskapet fanns också kommunalvalskandidaten Emina Arnautovic som är SFP:s kontaktchef i Österbotten.

Arnautovic säger att det känns hemskt att uppropet blivit polissak men att det är bra att det utreds.

Hon säger att det absolut inte fanns någon baktanke med att hon själv gick och röstade tillsammans med gruppen och att hon definitivt inte gjort valreklam i vallokalen.

- Jag förstår inte hur det skulle kunna ha uppfattas så, jag svär på att jag inte har sagt att de ska rösta på mig, säger Emina Arnautovic till Syd-Österbotten.

Tror inte att något olagligt skett

Det var organisationen Ljusets Kvinnor, som består av invandrarkvinnor i Närpes, som arrangerade jippot för att höja valdeltagandet bland invandrare.

Justitieministeriets valchef Arto Jääskeläinen säger att han enligt de uppgifter han fått inte tror att något olagligt skett. Jääskeläinen understryker ändå att det är centralvalnämnden som beslutar hur man går vidare.

På torsdagen ska Markus Norrback och centralvalnämndens ordförande formulera polisanmälan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten