Hoppa till huvudinnehåll

Sannäs skola kräver svar av Borgå stad om inneluftsproblemen

Sannäs skola i Borgå
Sannäs skola (arkivbild) Sannäs skola i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama sannäs skola

Sannäs skola kräver nu åtgärder av Borgå stad gällande inomhusluftsproblemen i skolan.

Skolans tf rektor Henrik Jensen har bett staden om dokument över när luftventilationen i huset senast har granskats och ventilationskanalerna blivit rengjorda.

Han vill också veta huruvida kökets avloppssystem är putsat, samt om de gamla utebrunnarna har tömts, rengjorts och åtgärdats så att de gamla rören inte är öppna till köket.

- Jag vill också veta om den sanerade källarens ventilation fungerar planenligt, så att ingen utsugsluft kan sugas in i klassrummet ovanför genom vädringsfönstret, säger Jensen.

Insugsröret finns nämligen under fönstret, och skolan vill försäkra sig om att ingen luft sugs in i fel riktning.

Arbetarskyddsfullmäktig redo att vidta åtgärder

- Jag har ännu inte fått ett svar av staden. Om ingenting händer kommer skolans arbetarskyddsfullmäktig att föra saken vidare, säger Jensen.

Arbetarskyddsfullmäktig Jouko Soini har besökt skolan den här veckan, för att diskutera hur man går vidare tillsammans med rektorn.

Då Yle Östnyland talade med projektchef Tony Lökfors vid Borgå stad för en vecka sedan sa han att staden nu ska utreda vilka alla åtgärder som eventuellt ännu behövs i Sannäs skola.

- Det är ännu inte överenskommet om några speciella åtgärder i Sannäs skola. Förstås gör vi normala underhållsarbeten i båda fastigheterna, säger Lökfors.

Försök att förbättra ventilationen

- Det har ändå gjorts små ingrepp i huset. Ett exempel är att man har försökt förbättra ventilationen i köket och ställt in den för att få bort ett undertryck som har funnits i köket, säger Lökfors.

Han säger att disponenten har gjort andra små förbättringar i husets kök, som att täta avlopp.

Enligt Lökfors har staden en officiell inneluftsanmälan från maj 2014 om Sannäs skola. I samband med den har man tömt ett kryputrymme och städat upp i det.

Enligt en tidigare intervju med skolans rektor känner hon till tre fall under de senaste två åren, när det gäller personer som har haft symptom som beror på inneluften i skolan.

Ventilationskanalerna putsas i år

- Vi vet alla att skolan är en äldre byggnad och det är inte alls överraskande om där finns inomhusluftsproblem, säger Lökfors.

Skolans ventilationskanaler ska enligt stadens program rengöras i år, antagligen under sommaren då skolan är stängd.

De uppgifter Yle Östnyland fick för två veckor sedan om vilka åtgärder som ska vidtas i Sannäs skola var inte korrekta. Reportern bad under intervjun om uppgifter om inomhusluftsproblemen i Sannäs skola, men staden gav av misstag uppgifter om fel skola.

Artikeln är korrigerad 7.4.2017 kl. 12.39. Tf rektor Jensen meddelade tidigare att "arbetsskyddschefen" besökt skolan, men rätt titel på personen var "arbetarskyddsfullmäktig" Soini.

Läs också