Hoppa till huvudinnehåll

Sari Glad har klagat till justitieombudsmannen

Sari Glad sitter i restaurang Bistro i Borgå
Sari Glad. Sari Glad sitter i restaurang Bistro i Borgå Bild: Yle/ Peik Henrichson Sari Glad,Kommunalvalet 2017,sannfinländarna i borgå

Centralvalnämnden i Borgå beslöt att Sari Glad inte får ställa upp i kommunalvalet eftersom hon fanns med både på Samlingspartiets och på Sannfinländarnas lista. Nu vill hon att justitieombudsmannen utreder Sannfinländarnas agerande.

I ett pressmeddelande skriver Sari Glad att hon har bett riksdagens justitieombudsman utreda den sannfinländska valansvariges och centralvalnämndens agerande.

Hon anser att centralvalnämndens beslut om att stryka hennes kommunalvalskandidatur var olagligt.

Glad anser också att Sannfinländarnas valansvarige inte lämnade in hennes kandidatansökan till centralvalnämnden enligt bestämmelserna.

Hon hävdar att den valansvarige med flit har förbisett hennes begäran om att stryka sin kandidatur för Sannfinländarna, vilket i sin tur ledde till att hennes kandidatur ströks helt.

Enligt pressmeddelandet har Glad lämnat in sitt klagomål till justitieombudsmannen den 4 april.

Vill ha en utomstående synvinkel

Till Yle Östnyland säger Sari Glad att hon främst vill ha justitieombudsmannens syn på saken.

– För rättvisans skull vill jag att sanningen kommer fram, oberoende av vad den är. Jag har skickat in alla relevanta dokument, så nu får justitieombudsmannen ta ställning till frågan, säger Glad.

Hon har ännu inte bestämt sig om hon ställer upp i nästa kommunalval, men säger att hon fortsätter vara aktiv i andra sammanhang.

Sari Glad har varit obunden fullmäktigeledamot för Sannfinländarna den här perioden. Strax innan kandidatlistorna skulle lämnas in beslöt hon sig för att byta till Samlingspartiet, där hon också skulle ställa upp som obunden kandidat. Det här ledde till att hon fanns med på båda partiernas listor.

Eftersom ingetdera partiet ville stryka Glad från sin lista beslöt centralvalnämnden att hon inte alls får ställa upp.

Artikeln uppdaterad 6.4.2017 kl. 10:25 med Sari Glads kommentar.
Artikeln uppdaterad 7.4 2017 kl. 8:50 med ett förtydligande om att Glad fanns med som obunden kandidat på båda partiernas listor.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland