Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet: Kemiska vapen användes i attacken i Idlib

Ett litet barn vårdas med syrgas vid en klinik i Idlib i Syrien efter en attack med kemiska vapen.
Av de över 70 offren i tisdagens attack är över 20 barn. Sjukhuset där offren vårdades bombades senare på tisdag. Ett litet barn vårdas med syrgas vid en klinik i Idlib i Syrien efter en attack med kemiska vapen. Bild: EPA/STRINGER Syrien,kemiska vapen

Turkiska myndigheter bekräftar att offren i angreppet mot en liten stad i syriska provinsen Idlib utsattes för kemiska vapen. Antalet döda har fortsatt att stiga och ligger nu på 86. Av dem är 30 barn.

Det turkiska justitieministeriet uppger att det har bekräftat att de offer från angreppet i Idlib i tisdags som fördes till Turkiet dog efter att utsatts för kemiska vapen.

Flera av offren fördes till Turkiet för att få vård.

Rättsmedicinska undersökningar som gjordes på de offer som senare dog ska nu bevisa att de dog som följd av kemvapen.

Enligt lokalbefolkningen utsattes Khan Sheikhoun tidigt i tisdags för bombningar av det syriska flygvapnet.

I samband med bombningen ska också kemiska vapen ha använts och enligt experter på Världshälsoorganisationen WHO och Läkare utan gränser uppvisade offren tecken på att ha utsatts för nervgift, sannolikt saringas.

De turkiska myndigheterna har ändå inte gett några detaljer om vilken gas undersökningen tyder på. Proverna ska enligt turkiska myndigheter skickas för vidare analys till Haag.

Över 86 människor dödades i angreppet. Av dem är 30 barn och 22 personer medlemmar av samma familj.

Ryssland förnekar

Ryssland lade igår in ett veto i FN:s säkerhetsråd mot en resolution som skulle ha fördömt angreppet.

USA hotar att vidta åtgärder på egen hand om det internationella samfundet inte kan agera, men Trump-administrationen har inte uppgett vilka åtgärder de överväger.

Enligt Ryssland stämmer det att den syriska regimens plan bombade området.

Ryssland kallar användandet av kemiska vapen för ett monstruöst brott, men både Ryssland och regimen menar att regimen inte är skyldig och att USA och internationella samfundet har gjort förhastade slutsatser.

De påstår att bomberna träffade ett av rebellernas lager där kemiska vapen förvarades.

Enligt Ryssland skulle kemvapnen transporteras till Irak. Det skulle ändå ha betytt att kemikalierna skulle ha transporterats genom regimkontrollerade områden.

Den syriska regimen säger att den i princip kan gå med på en utredning, så länge den är oberoende och görs från Damaskus.

Den syriska regimen ställer också en rad andra villkor på utredningen och antyder att FN:s tidigare utredningar inte har väckt förtroende hos den syriska regimen.

Enligt utrikesminister Walid Moallem ska bland annat Turkiet inte få ha något med utredningen att göra.

- Först då vi har försäkrats om att våra villkor möts kommer vi att ge besked om vi godkänner en utredning, säger Moallem.

Upprepade angrepp med kemvapen

FN-organisationen OPCW fick i uppdrag att låta förstöra de syriska kemvapnen år 2013. Största delen av landets arsenal ska ha förstörts, men den syriska regimen har redan länge misstänkts för att ha gömt och producerat nya kemvapen. Bild: EPA/SHAAM NEWS NETWORK / HANDOUT kemvapenattack

Den syriska regimen anklagas för att systematiskt ha använt kemiska vapen mot befolkningen i rebellkontrollerade områden.

Flera fall har också kunnat bekräftas av FN-utredare.

I största delen av fallen misstänks eller bekräftas den syriska regimen ha använt sig av klorgas.

Regimen bekräftas också tidigare använt sarin och andra förbjudna kemvapen, men tisdagens angrepp var det första på länge där regimen misstänks ha använt nervgift.

Kemiska vapen i Syrien
Syrien hade före kriget världens tredje största lager av kemvapen. Lagren ska ha överskridit 1000 ton kemvapen. Kemiska vapen i Syrien Bild: YLE/ Grafik kemiska vapen

Sarin och andra nervgifter är svårare att framställa och göra stabila nog för att användas i kemvapen, jämfört med klor som är vanligt bland annat inom olika industrier.

Syrien gick år 2013 efter ett angrepp med kemiska vapen öster om Damaskus med på att underteckna förbudet mot kemiska vapen och att låta förstöra sin kemvapenarsenal.

Den syriska regimen misstänks ändå ha gömt undan en del av sin arsenal och ha upprättat nya produktionsenheter sedan dess.

Också terrorgruppen IS bekräftas ha utfört ett antal angrepp med kemvapen både i Syrien och i Irak.

Artikeln har uppdaterats med fler uppgifter från de turkiska myndigheterna och uttalanden från den syriska regimen torsdag klockan 13:50. Antalet döda i angreppet har uppdaterats 14:52

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.