Hoppa till huvudinnehåll

Agricola svenska församling föreslås som namn för ny svensk församling i Lovisanejden

Lovisa kyrka, tornet
Lovisa kyrka, tornet Bild: Yle/ Katarina Andersson lovisa kyrka

Agricola svenska församling och Agricolan suomalainen seurakunta borde bli namnen på de nya församlingarna i Lovisanejden.

Det föreslår gemensamma kyrkofullmäktige i Lovisanejdens kyrkliga samfällighet.

Gemensamma kyrkofullmäktige tog ställning till planerna på en församlingsfusion på torsdagen.

Ursprungsförslaget inför mötet var att samfälligheten inte ska ta ställning till namnet på de nya församlingarna, men Kari Hagfors föreslog att man skulle göra det, och kom också med förslag till nya namn.

Hans förslag vann i omröstningen med rösterna 16-4 och två tomma. De nya namnförslagen väckte en livlig diskussion och i bakgrunden ligger minnet av Pernåsonen Mikael Agricola, som föddes i Torsby i Pernå cirka 1507. Agricola uppfattas som fader för det finska skriftspråket.

Kyrkostyrelsen avgör församlingarnas öde

I övrigt konstaterade gemensamma kyrkofullmäktige att man håller med i alla avseenden gällande de utredningar som har gjorts och understöder en övergång till en två församlingars modell på språklig grund från och med den 1 januari 2019.

Enligt planerna går de nuvarande församlingarna i Lovisanejden ihop till en svensk- och en finskspråkig församling. Speciellt i de nuvarande tvåspråkiga församlingarna i Strömfors och Pernå har förslaget stött på motstånd.

- Jag var själv emot planerna från början, men jag märkte att tåget går framåt ändå. Det lönar sig inte att göra motstånd, eftersom det inte finns andra alternativ. Folk har anpassat sig till tanken, säger Sabina Krogars, en av Pernå församlings representanter i gemensamma kyrkofullmäktige i Lovisanejden.

Ekonomiska fördelar eftersträvas

Krogars säger att man har haft en fin tvåspråkig verksamhet i Pernå. Nu undrar många hur verksamheten ska fortgå i två skilda församlingar. Det finns ändå också fördelar med den planerade förändringen, anser hon.

- Det handlar om ekonomiska fördelar, som att man kan minska på antalet anställda. Jag hoppas att fusionen för med sig inbesparingar.

Domkapitlet ska ännu ge sin syn på saken efter att de berörda församlingarna har gett sina utlåtanden.

Kyrkostyrelsen fattar det slutliga beslutet om församlingarnas öde, antagligen i höst.

Artikeln har uppdaterats 7.4.2017 kl. 9.58 med kommentarer av Sabina Krogars

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland